Covid vznikl na wuchanské tržnici, tvrdí studie

Původ covidu zkoumaly další studie, epicentrem měla být tržnice ve Wu-Chanu.

Wuchan

Tržnice ve Wu-Chanu.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Tržnice ve Wu-Chanu.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Dvě na sobě nezávislé studie zveřejněné na portálu Science zkoumaly začátek koronavirové pandemie v čínském Wu-Chanu. Studie ukazují, že během listopadu a prosince 2019 se objevily dvě varianty viru Sars-Cov-2, které byly přeneseny na člověka. Podle výzkumníků jsou důkazy, že známky covidu byly nalezeny v savcích, kteří se prodávali na konci roku 2019 na tržnici ve Wu-Chanu.

Covid se roznesl na pracovníky tržnice a nakupující ve dvou oddělených vlnách. Na začátku pandemie vědci nechápali, jak je možné, že ze stovek prvních případů covidu mělo jen 50 pacientů přímý trasovatelný kontakt s někým z tržnice nebo sami na tržnici nakupovali. Tento fakt v počátku nahrával teoriím, že virus byl uměle vytvořen v laboratoři.

Vzhledem k tomu, co se o viru Sars-Cov-2 ví dnes, jde jednoduše vysvětlit, jak je možné, že tolik nakažených lidí nemělo přímý kontakt s někým z tržnice. Mnoho z prvních nakažených mělo pouze mírný průběh, takže mohli ve společnosti šířit virus nevědomě dál, díky čemuž bylo následně tak složité vytrasovat původce nemoci. Tomu, že epicentrem covidu byla tržnice, nahrává i mapa prvních nakažených, kteří většinově bydleli v blízkosti tržnice.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: Science

Související

profimedia-0814658834
Zahraniční

Posílíme vztahy i světovou spravedlnost, shodli se Putin a Si Ťin-pching

Joe Biden
Zahraniční Elektromobily

Biden zvýšil cla na čínské výrobky. Elektromobily budou mít stoprocentní clo

Joe Biden
Zahraniční Elektromobily

Biden zvyší cla na čínské elektromobily

profimedia-0871947450
Zahraniční

Putin zahájí páté funkční období cestou do Pekingu