neděle 12. května 2024

Coca-Cola otevřela mokřad u svého pražského závodu

Coca-Cola otevřela v pražských Kyjích unikátní mokřad na podporu biodiverzity.

Mokřad u pražského závodu Coca Coly.

Mokřad u pražského závodu Coca Coly.
Zdroj: Coca-Cola

  • Mokřad u pražského závodu Coca Coly.
  • Zdroj: Coca-Cola

Jedna z největších amerických korporací The Coca-Cola Company otevřela v pražských Kyjích v blízkosti svého závodu mokřad, jenž má sloužit na podporu biodiverzity, zadržování vody v krajině a ochlazování okolí. Do městské přírody přirozeně vrací asi 12,5 milionu litrů vody ročně. V mokřadu je pro turisty připraven dřevěný altán a naučná stezka, která návštěvníky provedou celým prostorem.

Mokřady jsou účinný nástrojem v boji proti suchu a jsou biotopem s třetí největší biologickou aktivitou, po deštných pralesích a korálových útesech. „Při stavbě nového autonomního skladu jsme dali přednost vybudování suchého poldru před tradiční nádrží s odvodem dešťové vody do kanalizační přípojky. Poldr zadržuje dešťovou vodu z 80 procent plochy celého areálu závodu. Voda se tak ekologicky vrací zpět do přírody a zároveň přispívá k ochlazování okolí,” řekl Dan Timotin, generální ředitel Coca‑Cola HBC Česko a Slovensko.

Když se poldr naplní, tak vypouští vodu řízeným odtokem do mokřadu. „Naplňuje tím základní koncept mokřadu, který spočívá ve vsakování dešťové vody v zastavěných oblastech v souvislosti s adaptací na změnu klimatu,“ uvádí Coca-Cola.

Mokřad v pražských Kyjích poskytne ideální podmínky pro život řady ohrožených rostlinných a živočišných druhů. „Vybudování mokřadu v areálu Coca-Coly v pražských Kyjích je výborným příkladem, jak mohou i velké výrobní závody zmírnit dopady své činnosti na životní prostředí. Vznikl zajímavý biotop pro rostliny a živočichy a zároveň příjemné místo pro zaměstnance firmy i účastníky exkurzí,“ dodává Jana Moravcová, ekoložka a ředitelka environmentální organizace Beleco, která se na projektu podílela.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: Coca-Cola

Související

Nostický palác
Domácí Tipy na výlety

Festival Open House otevře veřejnosti i Nostický palác

vlak
Domácí

Cestování do Černošic se zrychlí

profimedia-0855023318
Domácí

Traktory míří do Prahy. Zemědělci svolali protest na 22. května

Česká reprezentace na tréninku před šampionátem
Hokej MS v hokeji 2024

Začíná hokejový šampionát, přinášíme program českého týmu