sobota 4. května 2024

Člověku závislému na marihuaně záleží jen na droze

Diskusi o závislosti na marihuaně a na jejím vlivu na chování uživatele rozpoutala trojnásobná vražda v Hořovicích. Pachatel zabil ženu a dvě děti, několik dnů s těly zůstal v bytě, pak spáchal sebevraždu.

image0

Psychoterapeutka Helena Skořepová.
Zdroj: Helena Skořepová

  • Psychoterapeutka Helena Skořepová.
  • Zdroj: Helena Skořepová

„Až bude zase někdo lobovat za uzákonění marihuany a jiného svinstva, prosím, vzpomeňte si na tuto fotografii. Jsou to moje děti, pět a sedm let, které včera našli i s jejich mámou. Zabil je její přítel, který také hulil a pěstoval a občas si dal nějakej gram,“ napsal otec dětí na Facebooku podle kterého byla droga jasnou příčinou smrtícího útoku.

Přestože se marihuana pokládá za lehkou drogu, může silně ovlivnit chování a hrozí na ní závislost. Následky užívaní marihuany lidé často zlehčují.

"Setkala jsem se s lidmi, kteří byli dlouhodobě závislí na marihuaně a vím, že tam byla vidět určitá degradace mozkové činnosti. Pokud jsou to silní uživatele, nejsou většinou schopní správně registrovat, co se kolem nich děje a správně vyhodnocovat situaci" říká psychoterapeutka Helena Skořepová.

Je důležité, jak dlouho dobu drogu člověk užívá?

Ano, na tom závisí míra degradace mozkové činnosti a degradace funkcí těla. Po dlouhodobém užívání je celkově tělo zanesené a nefunguje už tak, jak by mělo. Především tím ale trpí mozek a vyhodnocovací mechanismy. Třeba kde je hranice mezitím, co je dobře a co je špatně. Protože ve chvíli, kdy si člověk postaví drogu na první místo, vyhodnocovací mechanismus už nefunguje a intoxikace mozku je tam jasně daná.

Setkáváte se ve své praxi s ženami, které žijí s muži závislými na marihuaně?

Není to tak časté. Vztahy s těmito muži převážně končí. Když začínají v mladším věku, ženy si naivně myslí, že ten muž přestane. On je veselý, nikomu neubližuje. Pak na něj žena udeří, on se pokusí přestat a ona má najednou doma protivného, nerudného chlapa, který s tím zase začne. Pak většinou žena prozře a odchází.

Je možné, aby závislému někdy záleželo na něčem víc, než na droze?

Ne.

Je takovému člověku vůbec pomoci?

Tady je nesmírně důležité vyhledat odbornou pomoc, protože po dlouhé době užívání to člověk nemůže zvládnout sám. Je nutné se nechat hospitalizovat aby byl mimo venkovní svět a neměl přístup k droze.

Co je motivací přestat?

Motivace je často ta, že se člověk lekne sám sebe. Udělá něco špatného. Třeba může napadnout svou ženu a uvědomí si, že překročil určitou hranici.

Proč lidé vyhledávají drogy?

Protože jim většinou v životě něco schází, nejčastěji je to pocit bezpečí, sounáležitosti a lásky v původní rodině. A ta droga, ať je jakákoliv, vždycky funguje jako náhražka.

Související

Danny Murphy.
Fotbal

Šokující zpověď bývalého fotbalisty Liverpoolu: Bez kokainu jsem nemohl žít

marihuana
Domácí

Kouření marihuany může člověka změnit v časovanou bombu

profimedia-0844867731
Zahraniční

Válka s Polskem? Jedině, když zaútočí na Rusko, jinak nemáme zájem, tvrdí Putin

láska
Zdraví

Neumíte si představit život bez partnera? Závislost vám může zničit život