neděle 28. dubna 2024

Neumíte si představit život bez partnera? Závislost vám může zničit život

Život se točí jen okolo vaší druhé polovičky, všechno jí podřizujete a už ani nevíte, kdo jste? Zřejmě žijete závislostní vztah, který neslouží ani jednomu z vás.

láska

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixabay

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixabay

Závislostní vztah je takový, kdy je člověk svým partnerem naprosto posedlý. Už jenom samotná myšlenka na odloučení způsobuje úzkost a nervozitu. „Lidé závislí na partnerovi jsou velmi nejistí a úzkostní," říká terapeutka Becky Whetston.

Podle ní se závislost projevuje buď posedlostí nebo odříznutím osoby, do které jsme zamilovaní. To je ale jen způsob, jak ji donutit si nás všimnout. Vnitřně totiž cítíme, že pozornost je to jediné, co bychom si přáli. "Tyto dvě fáze se mohou střídat a zacyklí se do nekonečného opakujícího se vzorce odloučení a návratů," pokračuje Whetston.

Pokud o partnerovi stabilně přemýšlíte, potřebujete vědět, kde je a kdy bude s vámi, protože v době jeho nepřítomnosti hluboce trpíte, je to alarmující ukazatel. V té chvíli se totiž dostáváte do stavu, kdy žijete jen pro vztah. Když pak partnera ztratíte, přijdete i o smysl života.

Tento nezdravý přístup k partnerským vztahům nebo k lásce samotné vzniká v podvědomí, a to už u malých dětí. Jedná se totiž o následek rezervovaného vztahu s rodiči, především s matkou. „Pokud zjistíte, že toto chování sedí i na vás, je to první krok, díky kterému se můžete zbavit své závislosti,” dodává Whetston a doporučuje v takové případě vyhledat odbornou pomoc.

Související

Danny Murphy.
Fotbal

Šokující zpověď bývalého fotbalisty Liverpoolu: Bez kokainu jsem nemohl žít

image0
Zdraví

Člověku závislému na marihuaně záleží jen na droze

lichotka
Světové dny

Den komplimentů

marihuana
Domácí

Kouření marihuany může člověka změnit v časovanou bombu