sobota 18. května 2024

Válka s Polskem? Jedině, když zaútočí na Rusko, jinak nemáme zájem, tvrdí Putin

Dvouhodinový rozhovor, který už vstoupil do dějin, už koluje po sociálních sítích. Ruský prezident Vladimir Putin v něm vysvětluje své válečné kroky.

profimedia-0844867731

Americký novinář Tucker Carlson v rozhovoru s Vladimirem Putinem.
Zdroj: Profimedia

  • Americký novinář Tucker Carlson v rozhovoru s Vladimirem Putinem.
  • Zdroj: Profimedia

Přestože řada západních zemí tvrdí, že se připravují na válku s Ruskem, kdy je v největším ohrožení Polsko a Pobaltské země, ruský prezident Vladimir Putin uvedl, že jeho země se na další boje nepřipravuje a že o válku na území Polska či Pobaltských států nemá zájem. Šéf Kremlu to řekl v rozhovoru s americkým novinářem Tuckerem Carlsonem. Celé interview novinář zveřejnil v noci na dnešek na svých stránkách a sociálních sítích. Putin v něm řekl, že existuje jedna jediná možnost války s Polskem a to v případě, že by Varšava sama napadla ruské území. „Nemáme zájem na Polsku, Lotyšsku ani ničem jiném. Proč bychom to dělali?“ řekl přímo ruský prezident.

Rozhovor, který probíhal za zdmi Kremlu, se pochopitelně stočil i na téma války na Ukrajině. Pro Rusko podle Putina neexistuje jiná možnost, než že dosáhne svých cílů. Ukrajina prý byla přístupná dohodě už v dubnu 2022, ale poté co se ruská armáda stáhla od Kyjeva a do věci se vložily západní země, vše vyústilo v dlouhou válku, která trvá do současnosti.

Carlson za svůj rozhovor čelí velké kritice ze strany západních médií a nesouhlasné hlasy připojili i Rusové žijící v zahraničí. Nevoli sklízí zejména proto, že rozhovor dělá v době, kdy Moskva zadržuje dva americké novináře, které považuje za nepřátelské. Západní média rovněž rozporují tvrzení, že je Carlson jediným americkým novinářem, který projevil o rozhovor s Putinem zájem. Jak uvedl i mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov, ruský prezident obdržel několik žádostí o interview, ovšem odmítl je s tím, že žadatelé pracují pro média, která jsou vůči Rusku zaujatá.

Autor: Jan Skala

Související

441195519_3583166208600396_1703574700175259847_n
Zahraniční

Zelenskyj je zklamán z Ameriky. Celý svět podle něho může za Rusy u Charkova

GNoJyigXMAEBQAE
Zahraniční

Další politici čelí výhrůžkám. Podezřelého ze Srbska už zadržela policie

golddukat_gold_coin_gold_nugget_gold_nugget_natural_gold-707659
Ekonomika

Cena zlata stále stoupá. Ještě letos bude unce za 2,5 tisíce dolarů

armed-russian-army-soldiers-stnad-on-and-next-to-their-ifor-marked-btr-80-armored-cd5663-1024
Zahraniční

Rusko postupuje na severu. Ukrajina se soustřeďuje na útoky na Krym