sobota 18. května 2024

Čištění zubů v salónu pro psy může zvíře nadosmrti poznamenat

Salóny pro psy stále častěji nabízejí odstraňování zubního kamene nebo trhání zubů. Za velkou výhodu vydávají, že pracují bez anestézie. Takové zákroky jsou ale nezákonné, kruté, a navíc můžou způsobit řadu zdravotních komplikací.

dog-6873123_1280

Ilustrační foto.
Zdroj: pixabay.com

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: pixabay.com

„Přítomnost pánečka po dobu ošetření není povolená“ upozorňuje řada psích salónů na svých webech například salon Zora. Zároveň zdůrazňují, jak je zákrok šetrný a že je bez narkózy. A právě před tím varují veterináři nebo Česká společnost veterinárních lékařů.

„Provádění uvedeného bez anestezie doprovází násilná fixace zvířete – zamotávání do ručníku, zaléhávání, mrskající se neklidné zvíře je silou znehybňované, bez odhadu síly se mu strhává zubní kámen ultrazvukem nebo škrabkou s častým poškozením skloviny a dásně. Zuby takto ošetřují jenom z té líbivé přední strany“ varuje veterinářka Lenka Müllerová z Ostrova, která pečuje o několik psů s poškozenými zuby nebo sklovinou.

V salonech se používají ultrazvukové čističe odstraňující zubní kámen a skvrny, často jim ale chybí chlazení koncovky vodou. Může tak dojít k přehřátí zubní dřeně a k jejímu následnému odumření. Pokud psí kadeřnice špatně přiloží čistič k zubu, hrozí zase nevratné poškození skloviny.

„Samostatnou kapitolu v salónech tvoří ošetření pomocí seškrabávání zubního kamene srpem, škrabkou. Mechanicky zajíždí do dásně, mechanické poškození dásní je tak velice časté. Pokud po odstranění zubního kamene dojde k obnažení krčku zubu a zub je uvolněný, následně se provádí extrakce s vysvětlením, že zub visel na vlásku. Možné hnisavé ložisko, zánět a jiné komplikace už nikdo neošetří,“ vysvětluje veterinární lékařka s tím, že bez sedace nebo anestezie není možné řádně ošetřit a vyšetřit celou vnitřní plochu zubů a dásní.

„Už jsem slyšela že veterináři se bojí o práci, ale dovolili byste vy své kadeřnici, aby vám ošetřila zuby?“ ptá se veterinářka.

Jak to vidí Česká společnost veterinárních stomatologů

Pokud někdo zvířeti nabízí odstranění zubního kamene bez anestezie, zvíře tak poškozuje, protože správnému ošetření brání. Majitel je s čištěním zubů bez anestezie mylně spokojen, protože jeho pohledem jsou zuby čisté, nicméně pacient přijde o možnost správné léčby a včasného zabránění důsledkům onemocnění, které mohou být fatální. Ošetření zubů bez anestezie a správného vyšetření tedy maskuje vlastní onemocnění dutiny ústní.

Ze všech výše zmíněných důvodů není odstraňování zubního kamene bez anestezie ospravedlnitelné. Majitel nese zodpovědnost za své zvíře a fakt, že si nemusí uvědomovat rizika a že zdravotní stav zvířete naopak zhoršuje, z něj tuto zodpovědnost nesnímá. Ten, kdo takové ošetření poskytuje, těží výhody a majitele zvířete uvádí vědomě či nevědomě v omyl.

Související

sůl
Zahraniční Zdraví

Nadměrná konzumace soli zabíjí tisíce lidí denně

rakovina
Zdraví Věda

Bílkoviny v krvi varují před rakovinou, tvrdí výzkum

nemocnice
Ekonomika

Nemocenské pojištění skončilo po sedmi letech v plusu

kašel
Domácí Zdraví

Černým kašlem se letos nakazilo 13,5 tisíc lidí. Pět lidí zemřelo