středa 15. května 2024

Chebsko se dál otřásá, zemětřesení dosáhlo síly 3,3 magnituda

Zatím nejsilnější ze série otřesů, které zaznamenávají seismologové od začátku měsíce na Chebsku, pocítili lidé v sobotu v poledne. Dosáhlo magnituda 3,3. 12 minut po pondělní půlnoci lidi vystrašil další otřes o síle 2,87 magnituda.

zch

Epicentra zemětřesení na Chebsku za poslední týden.
Zdroj: Geofyzikální ústav Akademie věd

  • Epicentra zemětřesení na Chebsku za poslední týden.
  • Zdroj: Geofyzikální ústav Akademie věd

„12.58 hnus, dunění a gauč se semnou vlnil,“ popsala jedna z obyvatelek Chebska sobotní otřes. „U nás v poledne jen hukot, jakoby v dálce projížděly tanky. Bez otřesů naštěstí. A teď před chvílí zase,“ přidal se další. "Cheb, 12:58, pěkně to s námi doma drclo," dodává jiný.

Zvýšenou seismickou aktivitu na západě Čech zaznamenávají experti od prvního listopadového dne, kdy naměřili otřesy o síle 2 magnituda. V pátek aktivita ještě zesílila, epicentrum bylo u obce Černá severně od Lubů a nejsilnější otřesy s magnitudy 2.6 již pocítili obyvatelé přilehlých obcí, ale například i Aše. Cítili slabé zachvění a slyšeli typický dunivý zvuk, který zemětřesení doprovází. "Zatím nejsilnější zemětřesení jsme zaznamenali v sobotu před jednou hodinou odpoledne s magnitudem 3,3," uvedli pracovníci Geofyzikálního ústavu Akademie věd.

zch

Seismická aktivita má charakter zemětřesného roje, což je sekvence typická pro oblast západních Čech. Zemětřesný roj je takovým druhem seismické aktivity, při níž se seismická energie uvolní nikoli ve formě jednoho silného zemětřesení a případných dotřesů, ale sérií velkého množství slabších jevů v průběhu několika dnů až měsíců. Aktuálně jich na Chebsku bylo od začátku měsíce téměř 1 500. Velká většina rojových zemětřesení je velmi slabá a obyvatelé okolních obcí je nepocítí.

Související

GLaTnKtbYAABfTO
Zahraniční

Japonsko postihlo zemětřesení. Indonésii hrozí po výbuchu sopky tsunami

800px-New-York-Jan2005
Zahraniční

New York vyděsilo zemětřesení. Otřesy půdy pocítilo 42 milionů Američanů

profimedia-0862268110
Zahraniční

Po zemětřesení na Tchaj-wanu zbývá vyprostit stovku lidí. Hlášeno je devět obětí

profimedia-0861958430
Zahraniční

Tchaj-wan se vzpamatovává ze zemětřesení. Počet obětí jde nahoru