pondělí 20. května 2024

Čeští vědci budou zkoumat pekelnou planetu

Čeští vědci zamíří k Venuši. Zúčastní se unikátní mise LISA a také mise EnVision. Obě finančně podpoří Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy v rámci programu ESA PRODEX.

planet-venus

Planeta Venuše.
Zdroj: NASA

  • Planeta Venuše.
  • Zdroj: NASA

Směrem k Venuši odstartuje v roce 2031 evropská sonda EnVision, která bude pomocí optických, spektrálních a radarových přístrojů mapovat povrch a atmosféru druhé planety Sluneční soustavy. Nově se do přípravy sondy zapojují čeští vědci z několika ústavů Akademie věd či z České geologické služby. Vyrobit a otestovat mají centrální procesor, jednotku řízení mechanických částí a systém pro zpracování dat.

Planeta Venuše si svá tajemství důkladně střeží. Je zahalená velice hustou atmosférou a souvislým pásem oblačnosti, jenž zabraňuje spatřit její povrch ve spektru viditelného světla. Atmosféru tvoří převážně oxid uhličitý, který vyvolává extrémní skleníkový efekt. Průměrná teplota povrchu Venuše proto dosahuje 464 stupňů. Planeta je zmapovaná pouze pomocí radarových snímků a přistání se povedlo jen několika sondám, jejichž životnost byla s ohledem na neschopnost dlouhodobého chlazení elektronických systémů značně omezená. Přitom znalost, jak povrch v detailu vypadá a co se na něm odehrává, může pomoci odhalit, kdy a jak se Venuše stala pekelnou planetou.

„Ještě na počátku 20. století panovala představa, že Venuše je obyvatelná. Spektroskopická pozorování nicméně ve třicátých letech minulého století vedla vědce k závěru, že ve skutečnosti je na povrchu vysoká teplota daná masivním skleníkovým efektem. To následně potvrdila satelitní měření v šedesátých letech. Na základě dat ze sondy EnVision by se mohlo podařit rozklíčovat, jaký scénář ve vývoji planety vedl k tomu, že zde skleníkový jev přetrvává,“ doplňuje Martin Ferus.

Češi se tak na Venuši pomyslně vrátí – v minulosti v socialistickém Československu vznikla stabilizovaná přístrojová plošina pro sovětské sondy Vega, které pekelnou planetu prozkoumaly pomocí balonových letů v osmdesátých letech minulého století.

Mise EnVision umožní spatřit povrch Venuše v mnohem lepším rozlišení, než nabídla radarová pozorování americké sondy Magellan. „Rozlišení radarových snímků bude tentokrát natolik podrobné, že dovolí spatřit drobné změny povrchu způsobené sopečnou i tektonickou aktivitou. V doprovodu s měřeními trojice spektrometrů tak získáme unikátní možnost zodpovědět otázku, jestli jsou na Venuši stále aktivní sopky a pokud ano, jak často soptí,“ uvádí Petr Brož z Geofyzikálního ústavu AV ČR.

Autor: Michaela Dočkalová

Související

léky
Domácí Zdraví

Praha má high-tech centrum pro nová léčiva

klíště
Domácí Zdraví

Klíšťata v městských parcích jsou nebezpečnější než ta v přírodě

Vědci
Zahraniční

Vědci ze zemí, kde se válčí nebo porušují lidská práva, můžou pracovat v Česku

gorila
Ostatní Fauna

Gorily mají v těle běžně i kilogramy tasemnic, zjistili čeští vědci