pondělí 20. května 2024

Gorily mají v těle běžně i kilogramy tasemnic, zjistili čeští vědci

Tasemnice gorilám nevadí. Mají jich v těle i několik kilogramů, zjistili čeští vědci.

gorila

Ilustrační foto.
Zdroj: Rawpixel

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Rawpixel

Vědci z Ústavu biologie obratlovců AV ČR provedli studii, která přináší poznatky o rozšíření a chování tasemnic v populaci goril. Výzkum probíhal v letech 2018 a 2019 v pohoří Virunga na hranicích Rwandy, Ugandy a Demokratické republiky Kongo. Odborníci zkoumali tasemnice u 278 goril horských ve 18 skupinách. Zjištění ukázala, že tasemnice jsou běžné u goril již od věku tří měsíců. Zajímavým aspektem bylo nepravidelné vylučování vajíček tasemnic, což může vést k podcenění infekce.

Zjistili jsme, že v podstatě všechny sledované gorily byly infikovány tasemnicemi, a to již ve věku tří měsíců. U jednoho mláděte byla zjištěna infekce dvěma odlišnými druhy tasemnic. Z těchto výsledků vyplývá, že pro gorily horské je normální mít tasemnice a zřejmě jim nepůsobí žádné zdravotní problémy, což je zajímavé, protože příbuzný druh tasemnic u koní způsobuje závažné koliky,“ uvedla Barbora Červená z Ústavu biologie obratlovců AV ČR.

Studie zdůrazňuje, že k přesnému vyhodnocení infekce je důležité analyzovat více vzorků z jednoho jedince v pravidelných intervalech. Tyto nové poznatky mohou přispět k lepšímu porozumění výskytu tasemnic a vést k efektivnějším strategiím pro ochranu kriticky ohrožených goril horských.

Autor: Šimon Mitro

Související

18201136370_c1b7fd2584_h
Zahraniční Klimatické změny

Zubří stáda zmírňují dopady klimatické krize. Dokážou to i další zvířata

Světový rekordman v počtu shybů za minutu Adam Sandel
Inspirace Zajímavosti

Harvardský učitel udělal rekordních 77 shybů za minutu

Špicberky
Zahraniční Zajímavosti

Na Arktidě je k mání pozemek o velikosti Karlových Varů za několik miliard

Mládě orangutana narozené 2. května je sameček.
Domácí Fauna

Mládě orangutana v Zoo Praha je sameček. Jméno určí veřejnost