sobota 27. dubna 2024

Vědci ze zemí, kde se válčí nebo porušují lidská práva, můžou pracovat v Česku

Dva roky můžou vědci ze zemí, kde zuří války, porušují se lidská práva anebo kde čelí pronásledování, pracovat v České republice. Čeká je bezpečné prostředí i peníze na osobní výdaje.

Vědci

Ilustrační foto.
Zdroj: pixabay.com

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: pixabay.com

Výzkumní pracovníci z Afghánistánu, Íránu, Íráku, Ukrajiny, Severní Koreje a dalších 87 zemí světa můžou požádat Akademii věd České republiky o pomoc. Ta totiž rozjela druhé kolo projektu Stipendium pro ohrožené výzkumníky.

Akademie jim na dva roky zajistí pracovní místo a navíc jim dá 60 tisíc korun měsíčně na osobní výdaje. Zatímco první kolo projektu se zaměřilo na odborníky z Ukrajiny, tentokrát přijímá žádosti z 92 zemí světa. „Seznam zemí jsme připravili podle indexu demokracie 2022, který tyto země označuje jako státy s hybridními a autoritářskými režimy. Vyjmuli jsme Rusko, Bělorusko a Čínu,“ říká člen Akademické rady akademie David Honys. Podle něj je projekt u nás unikátem. „Podle toho, co vím, se jedná o jeden z mála takových programů v České republice, ne-li vůbec o první. Sami jsme se před pár lety inspirovali v zahraničí," dodává Honys.

„Věda je mezinárodní organismus – tím, že jako Akademie věd České republiky podporujeme badatele, kteří nemůžou v bezpečí a svobodně pracovat, přispíváme k tomu, aby lidské poznání dále rostlo,“ vysvětluje přededkyně akademie Eva Zažímalová.

Související

léky
Domácí Zdraví

Praha má high-tech centrum pro nová léčiva

profimedia-0864158674
Domácí

Poslanci schválili zvýšení příspěvků na péči pro lidi se zdravotním postižením

Evropská komise
Domácí

Evropská komise nařídila Česku vrácení části podpory vyplacené zemědělcům

profimedia-0858298144
Domácí

Podpora v nezaměstnanosti půjde vyřídit online