čtvrtek 9. května 2024

Česko má plán pro zvládání sucha

Při celostátním suchu se bude postupovat podle operativního plánu.

sucho

Ilustrační foto.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

V souvislosti s klimatickými změnami a častými obdobími sucha rezorty životního prostředí a zemědělství vypracovaly plán, kterým se bude řídit Ústřední komise pro sucho při akutním nedostatku vody. „Plán funguje i jako návod, jak postupovat při vyhodnocování nutnosti svolání Ústřední komise pro sucho a při přijímání nezbytných operativních opatření při vyhlášeném stavu nedostatku vody na krajské i celostátní úrovni,“ říká ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Nyní se může každý, kdo je na odběrech vody závislý, například zemědělci nebo zahrádkáři, ve veřejné části plánu informovat o opatřeních, která budou zvažována při vyhlášeném celostátním suchu. Druhá, neveřejná část našeho plánu pro zvládání sucha, je takovými žlutými stránkami s manuálem pro všechny členy suchých komisí na národní i krajské úrovni. Najdou v něm podrobné informace o významných uživatelích vody včetně kontaktů, velikosti a míst odběrů a vypouštění,“ vysvětluje Hladík.

Právě koordinace vzájemné součinnosti krajských komisí zasažených krajů a přijímání opatření ve vztahu k nejvýznamnějším odběratelům a k prvkům kritické infrastruktury při současném ohledu na zajištění zásobování obyvatelstva pitnou vodou během rozsáhlých epizod sucha, jsou úkolem Ústřední komise pro sucho. Součástí plánu je i systém výstrahy, ve kterém hraje hlavní roli Český hydrometeorologický ústav. Pro vyhlášení výstrahy jsou rozhodující nově stanovené místní směrodatné limity sucha pro včasné varování ve vztahu k jednotlivým zdrojům vody,“ dodává ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Operativní plán bude aktualizován jednou za čtyři roky s ohledem na zkušenosti a změny v hospodaření s vodou.

Autor: Šimon Mitro

Související

vitamíny
Zdraví

Doplňky stravy pravidelně užívá každý třetí Čech

horko
Zahraniční Klimatické změny

Vlny veder dorazily už na jaře. V Indii si vyžádaly desítky obětí

vodovod
Domácí

České domácnosti stále šetří vodou

větrné elektrárny
Domácí Zelená energie

Vláda usnadní výstavbu obnovitelných zdrojů energie