Poslanci budou jednat o korespondenční volbě do noci. Pokračovat se může i v pátek

Jednání Sněmovny o korespondenční volbě se může protáhnout přes noc i následovat v pátek.

profimedia-0865853351

Ilustrační foto. Andrej Babiš řečnící ve Sněmovně z 18. 4. 2024
Zdroj: Profimedia

  • Ilustrační foto. Andrej Babiš řečnící ve Sněmovně z 18. 4. 2024
  • Zdroj: Profimedia

Poslanci dnes jednají o koaličním návrhu na zavedení možnosti korespondenční volby pro české občany žijící v zahraničí. Mimořádná schůze se zaměřila na druhé čtení volební novely, která umožňuje podávání pozměňovacích návrhů. Poslanci na začátku schůze schválili pokračování jednání i po 21. hodině. Je možné, že zasedání potrvá až do pozdních nočních hodin, a následně bude pokračovat v pátek.

Diskuse na schůzi se zahájila příspěvky sedmi řečníků s právem přednostního vystoupení. Mezi prvními promluvil předseda hnutí ANO Andrej Babiš, který kritizoval návrh vládní koalice na korespondenční volbu. Babiš také hovořil o dalších tématech, jako je situace důchodců.

Projednávaný návrh vládní koalice umožňuje českým občanům v zahraničí hlasovat korespondenčně, pokud jsou zapsáni u místně příslušného zastupitelského úřadu. Zahrnuje prezidentské, sněmovní a evropské volby a může být realizován již v příštích volbách do sněmovny v roce 2025. Opozice upozorňuje na možné porušení zásad soukromí hlasování a svobody voleb.

Korespondenční volbu minimálně pro občany žijící v zahraničí umožnují v Evropě naše čtyři sousední země, Skandinávské státy, Pobaltské země, Spojené království, Španělsko, Itálie, Řecko či Švýcarsko.

Autor: Šimon Mitro

Související

léky
Domácí Zdraví

Žádné doplatky léků nad limit. Sněmovna schválila novelu zákona

solární energie
Domácí Zelená energie

Vláda plánuje snížit dotace na obnovitelné zdroje

profimedia-0910076452
Domácí

Stát pomůže rodinám postiženým povodněmi, schválila Sněmovna

profimedia-0733088362
Domácí Česká politika

Koalice v Českých Budějovicích ztrácí většinu. Piráti míří do opozice