pondělí 29. dubna 2024

Česko daruje ukrajinskému městu tramvaje

Do ukrajinského města Konotop pošle Česko jako dar celkem 25 tramvají.

Jedna z tramvají, která poputuje do ukrajinského Konotopu.

Jedna z tramvají, která poputuje do ukrajinského Konotopu.
Zdroj: MZV ČR

  • Jedna z tramvají, která poputuje do ukrajinského Konotopu.
  • Zdroj: MZV ČR

Ostrava se stala prvním městem, které v rámci humanitární pomoci posílá do města Konotop na severovýchodě Ukrajiny tramvaje. Ve čtvrtek proběhla první část nakládky 25 upravených tramvají, které budou využity k obnově městské hromadné dopravy na Ukrajině. Ministerstvo zahraničních věcí poskytlo tři miliony korun na zajištění přepravy těchto vozidel na Ukrajinu.

Cítíme odpovědnost za to, aby v těchto těžkých chvílích pro Ukrajinu Česko dále pomáhalo. Darování tramvají je mimo jiné cenné i v tom, že kromě samotné pomoci při obnově poničeného vozového parku je vhodnou formou propagace českých výrobků a českých firem, které mohou mít po skončení války výhodnou startovací pozici při obnově země,“ uvedla k projektu vrchní ředitelka sekce mimoevropských zemí, ekonomické a rozvojové spolupráce Kateřina Sequensová.

Podle smlouvy o partnerství daruje Ostrava Konotopu celkem 25 tramvají. Poslední tramvaje by z Ostravy měly být odeslány do konce ledna 2024. „Ostrava se stala partnerským městem ukrajinského Konotopu. Kromě 25 tramvají jsme již dříve darovali konotopským občanům, kteří se vypořádávají s následky války, celkem 10 autobusů a humanitární pomoc. I díky darům z Ostravy tak může fungovat městská hromadná doprava tohoto města,“ řekl Břetislav Riger, náměstek primátora pro dopravu.

Konotop je jediným městem v Sumském regionu, které disponuje ekologickou tramvajovou dopravou. Tramvaje se staly klíčovým prostředkem městské hromadné dopravy během obléhání města, a přestože fungují dodnes, jejich kapacita nestačí pokrýt potřeby obyvatel, zejména vnitřně vysídlených osob.

Autor: Šimon Mitro

Související

a-ukrainian-soldier-stands-guard-in-a-bunker-as-part-f2a17d-1024
Zahraniční

Situace není dobrá, přiznávají Ukrajinci a spoléhají na mírovou konferenci

12101882633_89dabc0594_b
Zahraniční

Skončí Netanjahu jako Putin? Chystá se na něj mezinárodní zatykač

41747191065_3347661fca_b
Zahraniční

Evropa je smrtelná, musíme více zbrojit a zbavit se závislosti na USA, tvrdí Macron

GMAQt-nWAAArnI_
Zahraniční

Bělorusko odvrátilo dronový útok. Litva za ním však údajně není