České zoo se pochlubily vzácnými mláďaty

V zoologických zahradách napříč celou republikou přišlo na svět v minulých dnech několik vzácných mláďat. Úspěchy slaví chovatelé v Ostravě, Praze nebo Děčíně.

orlosup.jpg

Mládě orlosupa v ostravské zoo
Zdroj: Enrico Gombala

  • Mládě orlosupa v ostravské zoo
  • Zdroj: Enrico Gombala

V ostravské zoo se vylíhla dvě mláďata orlosupa bradatého. Jedno z nich mělo mladší a méně zkušené rodiče, a tak ho chovatelé podstrčili do hnízda staršímu a zkušenému páru. Druhému z mláďat zase museli pomoci s klubáním. Pokud se mláďata podaří úspěšně odchovat, můžou ve svých třech měsících putovat do volné přírody.

Z úspěchu se radují také v pražské zoo, ve které se narodil mladý kočkodan Brazzův. Ten obývá jednu z hlavních expozic nejnovějšího pavilonu Rezervace Dja. „Mládě se drží u matky na břiše, kde je téměř neustále přisáté na jejím struku. Je velmi zvídavé a pohledem zkoumá okolí z bezpečí máminy náruče, zatímco si jej prohlíží a očuchávají jeho starší sourozenci," uvedl chovatel Jan Ťoupal.

Na svět přišlo také mládě vzácného takina indického, které obývá děčínskou zoo. Jde o druhé mládě tohoto kopytníka, které se v Děčíně narodilo.

Autor: Emil Mikuš

Související

Mládě orangutana narozené 2. května je sameček.
Domácí Fauna

Mládě orangutana v Zoo Praha je sameček. Jméno určí veřejnost

Noví lední medvědi v Zoo Praha.
Domácí Fauna

Pražská zoo má dvojčata ledních medvědů

Foto_DSC09910_export
Ostatní

Máme orangutaňátko, hlásí pražská zoo. Narodilo se včera odpoledne

Foto 3_Z09_8581_export.jpg
Ostatní Fauna

Sloni řádí v bahně, vombati se sluní a zoo prodloužila otevírací dobu