čtvrtek 2. května 2024

Česká národní banka si pamětní mincí připomíná narození Bedřicha Smetany

Významný český hudební skladatel by 2. března oslavil rovných 200 let od svého narození. U této příležitosti Česká národní banka vydává pamětní minci v nominální hodnotě 200 korun.

Pamětní mince Bedřicha Smetany

Pamětní mince připomíná 200 let od narození Bedřicha Smetany.
Zdroj: ČNB

  • Pamětní mince připomíná 200 let od narození Bedřicha Smetany.
  • Zdroj: ČNB

Sběratelskou minci navrhl medailér Jiří Hanuš, který pro lícní stranu vybral nápis Má vlast společně s panoramatem Prahy a Hradčan, rub zdobí portrét samotného skladatele. „Letos je Rok české hudby. A 2. března uplyne 200 let od doby, co se v Litomyšli narodil Bedřich Smetana. Pamětní minci jsme proto s úctou k tradicím a respektem k moderně pojaté historické architektuře představili právě v tomto východočeském městě,“ říká guvernér České národní banky Aleš Michl.

Pamětní mince Bedřicha Smetany

Minci Česká národní banka vydává v nákladu 21,5 tisíc kusů, a to hned ve dvojím provedení. Běžnou kvalitu má 7 700 kusů, 13 800 kusů vyrobila ve špičkové kvalitě s vysoce leštěným mincovním polem a matových reliéfem. Mince mají průměr 31 milimetrů a hmotnost 13 gramů. Zhotovila je Česká mincovna ze slitiny čítající 925 dílů stříbra a 75 dílů mědi.

Česká národní banka dále pro zájemce letos chystá ještě dvě pamětní stříbrné mince v nominální hodnotě 200 korun. Jednu věnuje malíři Karlu Škrétovi a připomene 350 let od jeho úmrtí. Druhá vzpomene 400 let od vydání mapy Moravy na Jana Amose Komenského.

Autor: Michaela Dočkalová

Související

Guvernér ČNB Aleš Michl.
Ekonomika

ČNB snížila úrokovou sazbu o půl procentního bodu

cover_FOK_Hudba_pro_Prahu.width-80.657633c3.fill-600x400
Hudba

Pražští symfonici vydali album českých klasiků. Uctívají krásy hlavního města

platby
Ekonomika

Okamžité platby jsou čím dál oblíbenější. V Česku je podporuje 14 bank

ČNB
Ekonomika

ČNB snížila úrokové sazby na 5,75 procenta