Český astronaut se do vesmíru nepodívá. Na jeho misi nejsou peníze

Špatná ekonomická situace České republiky, takový je argument ministerstva dopravy, které zrušilo účast českého astronauta na americké vesmírné misi. Vyšla by totiž na více než miliardu.

rocket-launch-67723_1280

Na vesmírnou misi s americkou společností český astronaut nepoletí.
Zdroj: Needpix

  • Na vesmírnou misi s americkou společností český astronaut nepoletí.
  • Zdroj: Needpix

Vladimír Remek i nadále zůstane jediným Čechem, který se kdy podíval do vesmíru. Přestože ministerstvo dopravy dostalo před časem nabídku od americké společnosti Axiom Space na obsazení jednoho volného místa v kosmické lodi, vše zhatil nedostatek peněz. Účast Aleše Svobody na vesmírné misi by totiž stát vyšla na 1,35 miliardy korun.

Šéf odboru kosmických aktivit a výzkumu na ministerstvu dopravy Václav Kobera nabídku odmítl a poukázal právě na špatnou ekonomickou situaci České republiky. Sám Svoboda nechtěl rozhodnutí ministerstva blíže komentovat, jen sdělil, že jde o politické rozhodnutí. O místo v jedenáctičlenné misi se loni v listopadu utkalo více než českých 22 tisíc uchazečů.

Přitom to s českou kosmonautikou vypadalo v minulosti velmi slibně. Poté, co v březnu 1978 se sovětskou posádkou na palubě kosmické lodi Sojuz 28 vylétl do vesmíru Vladimír Remek, bylo Československo po Sovětském svazu a Spojených státech třetí zemí, která vyslala svého člověka do kosmu. Na Remkův úspěch ale dosud nikdo nenavázal.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0846204767
Domácí

Povolení dálnice D49 narazilo u Nejvyššího soudu

profimedia-0845005392
Zahraniční Vesmír

Měl být prvním Afroameričanem ve vesmíru. Nakonec se dočká až v 90 letech

Sonda Voyager 1
Zahraniční Vesmír

NASA získala data z nejvzdálenější sondy. Voyager je miliardy kilometrů od Země

Zahájení stavby další části obchvatu České Lípy
Domácí

Začala stavba další části obchvatu České Lípy