sobota 27. dubna 2024

Česká armáda si poprvé zkusila hromadný seskok v horách

Pro turisty to byl zážitek, pro 102. průzkumný prapor, který čítá 35 vojáků, premiéra. Poprvé si vyzkoušeli seskok v horách, přesněji na Labskou louku v Krkonoších.

102. průzkumný prapor

Vojáci si poprvé vyzkoušeli hromadný seskok v horách.
Zdroj: Nikol Švandera Slováčková, MO ČR

  • Vojáci si poprvé vyzkoušeli hromadný seskok v horách.
  • Zdroj: Nikol Švandera Slováčková, MO ČR

Seskok trvalo naplánovat tři roky. Náročný byl především na logistiku a bezpečnost. V minulosti se těchto seskoků účastnili výhradně jednotlivci, především specialisté nebo samotní instruktoři.

„Dostat materiál tam, kam jsme potřebovali, se ukázalo jako nejtěžší úkol. Vše bylo navíc potřeba domluvit s horskou službou kvůli zdravotnickému zabezpečení, s Národním parkem Krkonoše, se specialisty z Odboru hydrometeorologie v Praze a s Leteckou informační službou 533. praporu bezpilotních systémů. Počasí je v horách velmi nestálé a aktuální informace o jeho změnách jsou pro úspěch akce naprosto klíčové,“ podotýká velitel 102. průzkumného praporu podplukovník Gustav Lakoš.

Vrtulník s vojáky startoval z Vrchlabí a dopravil je do výšky 350 metrů nad terénem. Kvůli počasí vojáci skákali s padákem s kruhovým vrchlíkem, nikoliv s padákem typu křídlo. Na ze dopadli rychleji, než bývá obvykle, mohl za to řidší vzduch. Po dopadu si pak nasadili sněžnice a plnili další úkoly, například si vyzkoušeli práci s lavinovým vybavením.

Autor: Michaela Dočkalová

Související

wikimedia commons
Krimi

Pilot neúmyslně usekl hlavu parašutistovi, dostal podmínku