pondělí 29. dubna 2024

Češi v Lize národů narazí na Ukrajinu, Albánii a Gruzii

Ve čtvrtek 8. února los určil skupiny pro nacházející ročník Ligy národů. Češi se v lize B utkají s Ukrajinci, Albánci a Gruzínci.

Pohár pro vítěze Ligy národů

Pohár pro vítěze Ligy národů
Zdroj: FAČR

  • Pohár pro vítěze Ligy národů
  • Zdroj: FAČR

Čtvrteční los v Paříži přiřkl Českému fotbalovému nároďáku soupeře pro nadcházející ročník Ligy národů, který vypuknu na podzim. Češi byli spolu s Anglií, Walesem a Rakouskem pro ligu B v prvním výkonnostním koši. Díky tomu skončili ve skupině s relativně slabší soupeře: Ukrajinu, Albánii a Gruzii.

Předseda FAČR Petr Fousek na los reagoval tak, že se nejedná o lehkou skupinu, ale cílem má podle něj být postup mezi elitu: „Myslím, že naší ambicí musí zůstat pokusit se vybojovat postup do Ligy A. Určitě bude rozhodovat momentální forma, ale každopádně je to fantastická příprava na kvalifikaci mistrovství světa,“ viděl Fousek pozitiva.

Stejný cíl avizoval také nový hlavní trenér českého výběru Ivan Hašek: „Nechci kalkulovat, stejně jako jsem to nedělal před losem. Náš úkol je jasný – musíme postoupit. Skupiny to jsou vyrovnané, takže je prakticky jedno, kdo s kým hraje. Bude to boj každý zápas,“ řekl Hašek a dodal, že speciální motivaci budou mít jeho svěřenci proti Albánii, která Čechy v posledním střetnutí překvapivě porazila.

O motivaci mluvil také kapitán Tomáš Souček: „Za mě s losem spokojenost, jsou to všechno vyrovnané týmy. S Ukrajinou a Albánií jsme hráli nedávno, tak budeme mít motivaci si to s nimi opět rozdat a být úspěšní. Gruzie bude něco nového, ale věřím, že to zvládneme.“

Skupinové zápasy nového ročníku Ligy národů se odehrají v září, říjnu a listopadu. Play-off je na programu příští rok v březnu. Postup si automaticky zajistí pouze vítěz skupiny, poslední celek naopak sestoupí o úroveň níž. Novinkou je play-off, které se bude hrát v březnu 2025. Týmy na druhých místech se utkají o postup proti mužstvům na třetích místech ligy A (systém doma-venku, tedy na dva zápasy). Týmy na třetích místech se utkají o udržení proti mužstvům na druhých místech ligy C.

Los Ligy národů 2024/25

Los ligy národů, Liga A

Los ligy národů, Liga B

Los ligy národů, Liga C

Los ligy národů, Liga D

Autor: Ota Černý

Související

Fanoušci fotbalové Slavie.
Fotbal

Slavia pyká za své fanoušky, zaplatí přes dva miliony

profimedia-0859833024.jpg
Fotbal

Chorý si gólem řekl o EURO

profimedia-0859510503.jpg
Fotbal

Barák: Každá výhra pomáhá

Čeští fotbalisté slaví gól.
Fotbal Fotbalová reprezentace

Reprezentační navrátilec Barák sestřelil Norsko