středa 22. května 2024

Hračky napěchované penězi přivedly celníky na stopu nigerijského gangu

Překvapivě skončilo pátrání brněnských celníků, kteří zachytili plyšové hračky plné eur. Dovedly je totiž až k nigerijskému gangu, který vylákal z žen zamilovaných do falešných lékařů nebo vojáků přes 11 milionů.

2023-5-12-925Sonda 3.jpg

Peníze se skrývaly v plyšových hračkách.
Zdroj: Celní správa ČR

  • Peníze se skrývaly v plyšových hračkách.
  • Zdroj: Celní správa ČR

19 tisíc eur, to je asi 450 tisíc korun, se skrývalo ve dvou plyšových hračkách. „Pátráním po původu těchto peněz vyšlo najevo, že se jedná o finance podvodně vylákané od jedné z důvěřivých žen,“ upřesnila pro Minutové zprávy Martina Kaňková z Generálního ředitelství cel. Při akci c krycím názvem Sonda se jim pak podařilo v Praze dopadnout ženu české národnosti, která pro skupinu osob působících v Rakousku legalizovala finanční prostředky. „Ty pocházely od žen, které se na internetu nechaly oklamat sofistikovanými romantickými podvody, a falešným americkým vojákům a lékařům pod různými záminkami posílaly statisícové částky. V celkovém objemu se jednalo o částku přesahující 11 milionů korun,“ doplnila Kaňková.Díky společné práci celníků a policistů se podařilo najít desítky poškozených. Jejich informace vedly k zahájení trestního řízení i v sousedním Rakousku, kde policie dopadla organizovanou nigerijskou skupinu včetně organizátora podvodů.ekvapivě skončilo pátrání brněnských celníků, kteří zachytili plyšové hračky plné eur. Dovedly je totiž až k nigerijskému gangu, který lákal peníze z žen zamilovaných do falešných amerických vojáků nebo lékařů.

19 tisíc eur, to je asi 450 tisíc korun, se skrývalo ve dvou plyšových hračkách. „Pátráním po původu těchto peněz vyšlo najevo, že se jedná o finance podvodně vylákané od jedné z důvěřivých žen,“ upřesnila pro Minutové zprávy Martina Kaňková z Generálního ředitelství cel.

Při akci c krycím názvem Sonda se pak podařilo v Praze dopadnout ženu české národnosti, která pro skupinu osob působících v Rakousku legalizovala finanční prostředky. „Ty pocházely od žen, které se na internetu nechaly oklamat sofistikovanými romantickými podvody, a falešným americkým vojákům a lékařům pod různými záminkami posílaly statisícové částky. V celkovém objemu se jednalo o částku přesahující 11 milionů korun,“ doplnila Kaňková.

Díky společné práci celníků a policistů se podařilo najít desítky poškozených. Jejich informace vedly k zahájení trestního řízení i v sousedním Rakousku, kde policie dopadla organizovanou nigerijskou skupinu včetně organizátora podvodů.

Související

placení
Ekonomika Technologie

Platby mobilem motivují k většímu utrácení

Powerball
Zahraniční Zajímavosti

V americké loterii se hraje o 30 miliard korun

profimedia-0856302792
Zahraniční

Karibský ráj v plamenech: Haiti vládne šéf gangů, mluví se o kanibalismu

peníze
Krimi

V Česku se nejčastěji padělají dvoutisícové bankovky