pondělí 6. května 2024

V Česku se nejčastěji padělají dvoutisícové bankovky

Přes tři a půl tisíce padělaných bankovek a mincí loni zachytila Česká národní banka. Nejčastěji se padělají dvoutisícové bankovky.

peníze

Ilustrační foto.
Zdroj: PxHere

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: PxHere

Česká národní banka (ČNB) loni identifikovala celkem 3 539 padělaných a pozměněných bankovek a mincí v celkové hodnotě 5,6 milionu korun. Nejvíce se jich našlo v Praze, celkem 1 019. Následovaly Klatovy s 298 a Karlovy Vary s 273 padělky.

Nejčastěji se padělají dvoutisícové bankovky (57 %), následované pětitisícikorunami (28 %) a tisícikorunami (9 %). V případě padělaných mincí se jednalo převážně o dvacetikoruny. Celkový počet padělků vzrostl o 2 419 oproti předchozímu roku. „České bankovky a mince jsou velmi dobře chráněné před možností padělání a jejich ochranné prvky plní svou bezpečnostní funkci velmi dobře,“ říká členka bankovní rady Karina Kubelková, která dohlíží na činnost sekce peněžní České národní banky.

Rozdíl mezi bankovkovým papírem vyrobeným z bavlny a tím běžným kancelářským, na kterém bývají padělky zpravidla tištěny, lze poznat již při uchopení bankovky do ruky,“ popisuje Kubelková. „Pravá bankovka je navíc vytištěná více tiskovými technikami, mezi kterými je i hlubotisk, proto nikdy není zcela hladká na dotek. Pohledem proti světlu je u pravých bankovek viditelný vodoznak, ochranný okénkový proužek a soutisková značka. Při sklopení pravé bankovky lze vidět několik opticky proměnlivých barevných prvků,“ doplňuje.

Autor: Šimon Mitro

Související

Guvernér ČNB Aleš Michl.
Ekonomika

ČNB snížila úrokovou sazbu o půl procentního bodu

placení
Ekonomika Technologie

Platby mobilem motivují k většímu utrácení

Powerball
Zahraniční Zajímavosti

V americké loterii se hraje o 30 miliard korun

platby
Ekonomika

Okamžité platby jsou čím dál oblíbenější. V Česku je podporuje 14 bank