středa 8. května 2024

Burger King je stále otevřený v Rusku

Fastfood Burger King i přes závazek skončit s podnikáním v Rusku své tamní provozovny stále nezavřel.

Burger King

Ilustrační foto.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Rusové si nadále mohou zajít do amerického fastfoodového řetězce Burger King. Vedení společnosti Burger King se před více než rokem zavázalo z ruského trhu odejít. Přesto jsou ruské pobočky tohoto řetězce v Rusku otevřeny nepřetržitě od počátku války na Ukrajině. Restaurant Brands International (RBI) vlastní 15 procent franšízového podnikání rychlého občerstvení v Rusku. Kritici obvinili RBI z „podporování Putinova režimu“ tím, že nedokázali přerušit svůj podíl na ruském podnikání.

Kanadsko-americká nadnárodní holdingová společnost RBI je jednou z největších společností rychlého občerstvení na světě. RBI provozuje Burger King v Rusku spolu s dalšími třemi partnery. Prezident RBI David Shear v březnu 2022 uvedl, že hlavní operátor Burger Kingu v Rusku „odmítl“ zavřít provozovny po prvních útocích na Ukrajinu. Dodal však, že společnost „zahájila proces, aby se zbavila svého 15procentního vlastnického podílu, ale že to bude nějaký čas trvat.“

Na otázku BBC o pokroku dosaženém za 18 měsíců od tohoto oznámení, mluvčí kanadsko-americké společnosti řekl, že firma nemá žádné aktualizace. Steven Tian, člen týmu vědců na Yale University, který sleduje, jak společnosti reagovaly na válku na Ukrajině, argumentuje, že používání franšízových dohod jako „omluvy“ je „pohodlnou kouřovou clonou“. Poukázal na to, že se například společnosti Starbucks podařilo ukončit dohodu v Rusku a ze země odejít.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: BBC

Související

snimek_obrazovky_2021-12-07_v_13.32.17
Domácí

Lipavský chce útoky řešit s ruským velvyslancem. Předvolal si ho na kobereček

cukr
Ekonomika

Rusko zakázalo vývoz cukru

GMUj4YLWAAAwnDd
Zahraniční

Lipavský na Putinovu inauguraci zástupce nepošle. Jiní evropští politici přijedou

Bednářová
Krimi

Bednářová může dál učit. Soud jí definitivně zprostil obžaloby