sobota 18. května 2024

Brno otevře nejdelší tramvajový tunel

Po třech letech je hotovo prodloužení tramvajové trati do kampusu v Bohunicích, které měří celkem 912 metrů. Přes 600 metrů zabírá právě unikátní tunel. První cestující se jím projedou už tento měsíc.

Nejdelší tramvajový tunel v  Brně

Nejdelší tramvajový tunel v Brně
Zdroj: Marie Schmerková

  • Nejdelší tramvajový tunel v Brně
  • Zdroj: Marie Schmerková

Projekt, který výrazně ulehčí dopravě vyšel na 1,745 miliardy korun. Tunel má přesně 619 metrů a je nejdelší svého druhu v Česku. Během stavby se odtěžilo 170 tisíc tun zeminy. Kvůli bezpečnosti jsou u vjezdu a výjezdu brány, které se na noc uzavírají. Kromě osvětlení a únikových východů skrývá tunel mimo jiné semafory a kamerový systém.

Na nové trase linky číslo 8 se lidé svezou i oboustrannými vozy typu Škoda ForCity Smart. Ty mají kabinu pro řidiče na obou koncích, a není tak nutné tramvaj otáčet. V místech, kudy bude denně jezdit až 40 tisíc cestujících, se v mladší době kamenné nacházela osada. Během stavby bádali v místě konečné archeologové, kterým se podařilo najít přes šedesát sídlištních objektů. Nálezy nebyly úplně překvapivé, větší část osady už totiž odkryli v době, kdy nedaleko vznikalo nákupní centrum. Objeveny byly například zásobní jámy určené ke skladování potravin.

Autor: Andrea Jančová
Zdroj: cosedeje.brno.cz

Související

Vodojem 2 na Žlutém kopci
Domácí

Brněnské vodojemy jsou evropským unikátem, který vyráží dech

Předání_postiženého_LZS
Krimi

Dívka, kterou v Čáslavicích srazilo auto, svým zraněním v nemocnici podlehla

Čeští hráči nastoupili v retro dresech
Hokej Betano Hockey Games

Češi prohráli i se Švýcary, v Brně nevyhráli ani jedno utkání

Libor Zábranský se stal majitelem Zbrojovky Brno.
Fotbal FNL

Zábranský spojuje sportovní Brno