pondělí 20. května 2024

Brněnská zoo slaví 70 let

V srpnu oslaví Zoo Brno 70 let, speciální akce se budou konat po celý rok.

Lední medvěd v Zoo Brno.

Lední medvěd v Zoo Brno.
Zdroj: Zoo Brno

  • Lední medvěd v Zoo Brno.
  • Zdroj: Zoo Brno

Zoo Brno letos oslaví významné jubileum. První návštěvníci přišli do brněnské zoo již 30. srpna 1953. Letošní sedmdesátku nebude Zoo Brno slavit jen v srpnu, ale po celý rok. Návštěvníci se mohou těšit na řadu speciálních akcí.

V souvislosti s jubileem došlo k přejmenování velké voliéry. Velká voliéra v Beringii nově ponese jméno Bohumila Krále, dlouholetého zaměstnance Zoo Brno a bývalého ředitele Zoo Praha. „Doktor Král toho udělal pro všechny zoologické zahrady v České republice opravdu mnoho. Vedl pražskou zoo, v té naší dlouho působil a zanechal v ní nesmazatelnou stopu. Byl například autorem chovatelské koncepce založené na faktorech evoluce, kterou velmi kladně hodnotili odborníci z celého světa. Právě 4. ledna by se dožil 82 let a my jsme si řekli, že právě on je tím člověkem, který si za to, jaký byl a jak nadšeně ke své práci přistupoval, zaslouží ocenění. A Králova voliéra v Beringie je podle mého názoru skvělou připomínkou jeho odhodlání a lásky k tomu, co dělal,“ uvedla ředitelka Zoo Brno Radana Dungelová.

Zoo Brno ve své prodejně suvenýrů prodává i speciální turistickou známku k 70. výročí s číslem 2766, na které je zachycená známá fotografie tří "smějících se" vlků.

Brněnská zoologická zahrada je rozlohou větší než Zoo Praha. Zatímco zahrada v Brně má 65 hektarů, tak ta pražská „jen“ 60 hektarů. Ale narozdíl od pražských takřka 700 druhů zvířat je v Brně pouze 350 druhů. Rozlohou je Zoo Brno čtvrtou největší zoologickou v Česku.

Mezi turisticky nejzajímavější chované druhy v Zoo Brno patří medvědi lední, lachtani medvědí a lvi konžští.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: Zoo Brno

Související

18201136370_c1b7fd2584_h
Zahraniční Klimatické změny

Zubří stáda zmírňují dopady klimatické krize. Dokážou to i další zvířata

Mládě orangutana narozené 2. května je sameček.
Domácí Fauna

Mládě orangutana v Zoo Praha je sameček. Jméno určí veřejnost

Noví lední medvědi v Zoo Praha.
Domácí Fauna

Pražská zoo má dvojčata ledních medvědů

Kočka divoká zachycena na fotopasti na Křivoklátsku
Domácí

Na Křivoklátsku žijí kočky divoké