pondělí 6. května 2024

Britské živé ploty svou délkou obkrouží desetkrát Zemi

Anglie je i přes velký úbytek živých plotů stále světový rekordmanem v jejich počtu a nekonečné délce. Britská vláda se zavázala k jejich rekultivací a k zasazení nových keřových plotů, tam kde je lidé odstranili.

plot

Ilustrační fotografie.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Ilustrační fotografie.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Červené telefonní budky, patrové autobusy, komplex kamenných mohyl Stonehenge nebo hodinová věž Big Ben – to jsou typické představy o Británii. Málokdo ale nejspíš tuší, že Anglie je zemí s největším počtem přírodních živých plotů na světě. Jejich měření pomocí laserového scanování z výšky odhalilo celkovou délku 390 tisíc kilometrů. Podle odborníků by všechny britské ploty zvládly desetkrát obkroužit planetu Zemi. Nejvíc živých plotů je na jihozápadě země v čele s hrabstvím Cornwall.

Živé ploty odpradávna v zemi vyznačují hranice pozemků, slouží i jako ohrady pro dobytek i jako úkryt pro volně žijící zvířata. Téměř o polovinu plotů přišla Británie v minulém století při rozvoji zemědělského hospodářství. V současné době chce vláda zapracovat na jejich obnově, protože také hrají důležitou roli v zachycování uhlíku.

Živé ploty mají v Británii více než tisíciletou tradici. V zemi pořádají národní šampionát v úpravě živých plotů a také rekordní živý plot. Je z roku 1720 a je nejvyšším živým plotem v Anglii. Tvoří hranici mezi panstvím Bathurst a centrem města Cirencester.

Bud5zVYIEAE86zZ

Autor: Zuzana Beranová
Zdroj: UK Centre for Ecology & Hydrology

Související

harry
Ostatní

Ilustrace Harryho Pottera za miliony. Chystá se dražba návrhu obálky

IMG_5885-scaled
Zahraniční Zajímavosti

Našel se další záhadný římský předmět, nikdo neví, k čemu sloužil

438089623_7882491975114617_7027354420588515025_n.jpg
Domácí

Obyvatelé Štětí zuří, vandal potají zapálil vatru o den dřív. Podobné to je i jinde

Power_Station_Dětmarovice_2010
Domácí

Konec dýmu z dětmarovických komínů. Elektrárna začne přecházet na jádro