pondělí 20. května 2024

Brazílie reportuje milion případů horečky dengue od začátku roku

Od začátku roku se v Brazílii vyskytl milion případů nebezpečné horečky dengue.

aedes aegypti

Tropický komár šířící horečku dengue.
Zdroj: Picryl

  • Tropický komár šířící horečku dengue.
  • Zdroj: Picryl

Brazílie nadále čelí rostoucímu počtu případů horečky dengue. Do 17. února bylo ve Federálním distriktu Brazílie, kde leží hlavní město, hlášeno 72,6 tisíc potvrzených případů, což se rovnalo celkovému číslu v celé zemi za celý rok 2023.

Kromě Federálního distriktu čelí minimálně šest dalších brazilských států epidemii dengue a 17 měst vyhlásilo nouzový stav. V celé Brazílii se za první dva měsíce roku vyskytlo již milion případů dengue. Počet potvrzených úmrtí ve spojitosti s touto nemocí dosáhl za leden a únor na 214 osob. Zdravotní systém v zemi je přetížený.

Brazílie není jediným místem, kde dengue zuří. V sousedním Peru byla také vyhlášena epidemie v souvislosti s touto nemocí. Dále jsou zvýšené počty případů hlášeny v Bangladéši, Nepálu, Pákistánu či ve Vietnamu.

Dengue se přenáší na lidi v tropických a subtropických podnebích skrze infikované komáry druhu aedes aegypti. Změny klimatu a urbanizace přispívají k šíření těchto komárů i do dalších regionů. Řešením může být vakcinace a techniky, které omezují populaci komárů.

Autor: Šimon Mitro

Související

rakovina mozku
Zdraví

Vědci vyvinuli vakcínu pro léčbu rakoviny mozku

dengue
Zahraniční Zdraví

Naděje v boji s horečkou dengue. WHO schválila novou vakcínu

sůl
Zahraniční Zdraví

Nadměrná konzumace soli zabíjí tisíce lidí denně

profimedia-0873734634
Zahraniční

Masivní záplavy trýzní Brazílii. O život přišlo 149 lidí