úterý 7. května 2024

Broskvová Peach Fuzz je barvou roku 2024

Barva roku 2024 vyhlášena. Je jí hřejivá a hravá broskev Peach Fuzz.

Barvou roku 2024 je odstín Peach Fuzz

Barvou roku 2024 je odstín Peach Fuzz
Zdroj: Pantone

  • Barvou roku 2024 je odstín Peach Fuzz
  • Zdroj: Pantone

Americká společnost Pantone každoročně vyhlašuje barvu roku a nejinak je tomu i letos. Pantone je známá pro svůj patentovaný systém barev využívaný v řadě odvětví, převážně v tisku. Systém Pantone využívají výrobci barev, textilních vláken a plastů. Letošní barvou roku je broskvová, konkrétně její sametově jemný odstín Peach Fuzz. Podle Pantone tahle barva obohacuje mysl, tělo i duši. „Teplá a útulná barva zdůrazňuje naše přání po sounáležitosti s ostatními,“ uvádí Pantone.

Při hledání odstínu, který odráží naše vnitřní touhy po blízkosti a spojení, jsme vybrali barvu zářící teplem a moderní elegancí. Odstín, který rezonuje se soucitem, nabízí hmatatelné objetí a snadno spojuje mládí s nadčasovostí,“ říká Leatrice Eiseman, výkonná ředitelka Pantone Color Institute.

Barva roku Pantone je vnímána nejen jako inspirace pro design na nadcházející rok, ale také jako zrcadlo současné kultury. Barvy jsou vyhlašovány od roku 2000, kdy byla zvolena první barva Cerulean Blue, symbolizující touhu po klidu a relaxaci na začátku nového tisíciletí. „Tým odborníků po celém světě na barvy zkoumá zábavní průmysl, umění, módu, všechny oblasti designu, cestovní destinace, životní styly, společenské podmínky a další témata. Barva není omezena na jednu oblast nebo sektor designu, má být vyjádřením nálady a postoje spotřebitelů po celém světě,“ vysvětluje systém výběru barev Laurie Pressman, viceprezidentka Pantone Color Institute.

Barvou roku 2024 je odstín Peach Fuzz

Autor: Šimon Mitro

Související

cukrovka
Zdraví Zajímavosti

Inzulin by se mohl polykat. Vědci vymysleli pilulky pro diabetiky

profimedia-0869487605
Zahraniční Zajímavosti

Archeologové odhalili podobu neandrtálkyně, která zemřela před 75 tisíci lety

Morseova abeceda
Světové dny Zajímavosti

Den morseovky

profimedia-0845005392
Zahraniční Vesmír

Měl být prvním Afroameričanem ve vesmíru. Nakonec se dočká až v 90 letech