úterý 14. května 2024

Banksy je prý Robbie. Ale který?

O totožnosti streetartového umělce se spekulovalo mnohokrát. Nejnovější indicie vedou k tomu, že se jmenuje Robbie. S informací přišli pracovníci BBC, kteří našli nikdy neodvysílaný rozhovor s Banksym z roku 2003.

amsterdam-2356536_1280

Kdo je Banksy?
Zdroj: www.pixabay.com

  • Kdo je Banksy?
  • Zdroj: www.pixabay.com

Novinář se ve zmíněném rozhovoru zeptal, jestli je jeho jméno Robin Banks, umělec na to odpověděl: „Je to Robbie“. Už léta se o něm říká, že pochází z Bristolu. V roce 2008 však novináři bulvárního listu Mail On Sunday tvrdili, že Banksy je ve skutečnosti výtvarník Robin Gunningham.

Někteří za Banksyho považují i Roberta Del Naju, také rodáka z Bristolu a graffiti umělce, který je zároveň členem kapely Massive Attack. Jiné teorie naznačují, že nejznámějším pouličním umělcem může být King Robbo. Problém je v tom, že v roce 2014 zemřel. Další variantou je, že Banksy představuje celou uměleckou skupinu, a nikoliv jednoho člověka.

Banksy se proslavil především politicky angažovanými výjevy, které ztvárňuje ve veřejném prostoru. Jeho díla byla k vidění i v Britském muzeu, galerii Tate Modern nebo v pařížském Louvre.

Autor: Michaela Dočkalová

Související

profimedia-0870795686
Zahraniční Video

Amsterdamská policie ukončila akci podporující Hamás, pomohly jí buldozery

333DB6AB-C352-4200-ACFF-2CEA6B5C474E
Zahraniční Video

Držte se dál! Amsterdam přitvrzuje proti turistům, už má dost rozjařených Britů

GJqBm_eW8AA7aTO
Zahraniční

Nejnovější Banksyho dílo poničil vandal, teď se skrývá za plexisklem

GI9RNTnWYAAnI3B
Zahraniční Video

Banksyho nové dílo pobláznilo Londýn