sobota 18. května 2024

Babiš prodal média i Sythesii, dostal za ně 12 miliard

Firmy koupila od Agrofertu investiční skupina Kaprain, která patří podnikateli Karlu Pražákovi. Zaplatila za ně 12 miliard korun.

mafra_budova-829x400

Mafra
Zdroj: Mafra

  • Mafra
  • Zdroj: Mafra

Majitele tak změnily společnosti Mafra a Londa a chemické závody Synthesia. Pod Mafru spadají deníky, týdeníky, televize i řada webů. Prodej musí ještě schválit antimonopolní úřad.

„Odprodej těchto aktiv nám umožní se do budoucna více soustředit na klíčové segmenty našeho podnikání, na jejich rychlejší rozvoj a zejména na rychlejší expanzi v zájmových aktivitách a regionech. Zvolili jsme investora, který by měl být zárukou jejich dalšího úspěšného rozvoje,“ říká Zbyněk Průša, předseda představenstva Agrofertu.

„Dnes jsme podepsali naši doposud největší akvizici. Díky akvizici Synthesie výrazně posílíme na evropském trhu speciální chemie a staneme se jedním z nejdůležitějších hráčů v regionu,“ hodnotí uzavřený obchod majitel skupiny Kaprain Karel Pražák.

Jedním z pilířů skupiny Kaprain je společnost Spolchemie, která patří mezi největší výrobce pryskyřic v Evropě a má silnou pozici v segmentu nátěrových hmot. Součástí skupiny Kaprain je také tradiční slovenská chemička Fortischem.

„Významně posílíme pozici na evropském trhu speciální chemie, doplníme produktové portfolio a využijeme průnik mezi zákazníky i distributory všech společností,“ vysvětluje ředitel Spolchemie Daniel Tamchyna. Všechny zmíněné chemické společnosti dosahují obratu téměř 20 miliard korun a zaměstnávají téměř 3 500 lidí.

Nákupem společností Mafra vstupuje Kaprain do nového segmentu, kde se bude muset zorientovat. Další kroky v Mafře tak nebude minimálně do schválení ze strany relevantních antimonopolních úřadů komentovat.

O Mafru měl zájem také miliardář Pavel Tykač. Spekuluje se o tom, že právě pro něj Pražák společnost koupil.

Co všechno spadá do prodaného mediálního portfolia?

Deníky a týdeníky

Mladá fronta DNES, Lidové noviny, Metro, Téma, 5 plus 2

Online zpravodajství

iDNES.cz, Lidovky.cz

Časopisy

Žena a život, Tina, Chvilka pro tebe, Claudia, Cosmopolitan, Bazaar, Můj svět, Esquire, Pestrý svět, Rytmus života, Čas pro hvězdy, Týdeník Televize, TV max, TV14 plus, TV Revue, Omalovánky Moudré Sovy, Luštění pro děti, TopGear, Motor, Speed, Napsáno životem, Čas na lásku a další

Weby

Expres.cz, eMimino.cz, Televize.cz, JenProMuže.cz, JenProŽeny.cz, JenProHolky.cz, Dolcevita.cz, Bazaar.cz, AkcniCeny.cz, Portmonka.cz, VratnéPeníze.cz, rajče.net, Arome.cz, Acomware.cz, Antiyoutuber.cz

Televize

Óčko, Óčko Star, Óčko Expres, Óčko Black

Rádia

Impuls, Rock Zone

Ostatní

virtuální operátor Mobil.cz, TicketPortal, tiskárna

Související

GJClj3rXkAAc3jv
Domácí

Poslanci ANO odešli ze schůze, nechali jen cedule s pravopisnými chybami

profimedia-0846450781
Domácí

Mám radost, napsal Babiš po zprošťujícím verdiktu v kauze Čapí hnízdo

babis
Domácí Video

Rána do vlastních řad: Babiš v čepici trdluje v infantilních videích

B2
Domácí

Babiš zůstává na seznamech. Sám přitom řekl, že byl u StB, ale u té hodné