sobota 4. května 2024

Mám radost, napsal Babiš po zprošťujícím verdiktu v kauze Čapí hnízdo

Kauza Čapí hnízdo je znovu před městským soudem v Praze. Na lavici obžalovaných usedl šéf ANO Andrej Babiš a bývalá manažerka jeho Agrofertu Jana Nagyová, oba čelí žalobě za dotační podvod.

profimedia-0846450781

Andrej Babiš a Jana Nagyová přicházejí k soudu.
Zdroj: Profimedia

  • Andrej Babiš a Jana Nagyová přicházejí k soudu.
  • Zdroj: Profimedia

Soudce Jan Šott už je jednou zprostil viny, to se ale nelíbilo odvolacímu soudu, a tak se případem znovu musí zabývat soud prvoinstanční.

O kuriózní momenty nebyla nouze. Nagyová napřed oznámila, že chce doplnit svou výpověď, aby vzápětí řekla, že nechce doplňovat nic. Babiš zase prohlásil, že obžaloba je účelová a nepravdivá. „Já jsem minule řekl, že pan znalec je nedůvěryhodná osoba. Dělá účelové a zavádějící posudky údajně na objednávku. Přijde sem dělat divadlo a je absolutně mimo,“ vykřikoval na adresu znalce Vítězslava Hálka. Ten totiž prohlásil, že vlastníci Čapího hnízda byli Babišovi rodinní příslušníci. S Agrofertem působili na stejném trhu, firmy byly propojené a měly 20 tisíc zaměstnanců, tím nesplnily kritéria malého podniku pro získání dotací.

Zazněly také závěrečné řeči. Žalobce Jaroslav Šaroch chtěl jen krátce shrnout svou předchozí závěrečnou řeč, ale mluvil přes hodinu. Vyčlenění Čapího hnízda z Agrofertu podle něj bylo účelové kvůli evropské dotaci a obžalování způsobili škodu za 50 milionů korun. Vydávali totiž farmu Čapí hnízdo za nezávislý podnik z kategorie malých až středních firem, jinak by dotaci nemohli získat. Pro obžalované navrhuje za poškození zájmů Evropské unie shodně tříletou podmínku s odkladem na pět let. Navíc také peněžité tresty, pro Babiše deset milionů, pro Nagyovou půl milionu. Jedná se o stejný trest, který požadoval v prvním soudním kole.

Advokáti obžalovaných se shodli na tom, že jejich mandanti by měli odejít se zprošťujícím verdiktem. Advokát Nagyové Josef Bartončík prohlásil, že obžaloba je sice přesvědčená, že se stal trestný čin, ale neví kde. "Máme vraždu, ale nemáme mrtvolu," řekl.

Ke slovu se poté dostal druhý Babišův advokát Eduard Bruna. Zkritizoval vrchní soud, citoval Aristotela, rozebral významový rozdíl sloves prokazovat a prokázat a oháněl se judikáty Ústavního soudu, které podle něj dokazují, že jeho klient je nevinný.

Také oba obžalovaní oznámili, že jsou nevinní. Podle Babiše je stíhání účelové a jedná se o politickou objednávku.

Soud vynese verdikt ještě dnes. Babiš i Nagyová od soudu odešli, protože soudce dal souhlas s přímým přenosem verdiktu. Oba poté zprostil obžaloby. Verdikt není pravomocný, státní zástupce i žalovaní si nechali lhůtu pro odvolání.

Související

profimedia-0703306076
Krimi

Doživotí: Vrah, který zastřelil pracovnici úřadu práce, z vězení už nevyjde

profimedia-0838287489
Krimi

Vztah plný alkoholu a násilí skončil brutální vraždou. Muž svou družku upálil

profimedia-0857722441
Krimi

Zachránilo ji předstírání smrti. Mladík dostal za brutální útok v Plzni 19 let

profimedia-0745965054
Domácí

Dostane Janoušek odškodné? Po státu chce 155 milionů za stíhání i ušlé zisky