sobota 4. května 2024

Poslanci ANO odešli ze schůze, nechali jen cedule s pravopisnými chybami

Stojánky s cedulemi s útoky na koaliční strany zůstaly po poslancích hnutí ANO, kteří bojkotují jednání sněmovny bezpečnostních hrozbách. Očekává se, že schůze se protáhne do noci, sněmovna souhlasila s jednáním i po půlnoci.

GJClj3rXkAAc3jv

Cedule místo poslanců za ANO.
Zdroj: X

  • Cedule místo poslanců za ANO.
  • Zdroj: X

Bezpečnostní hrozby pro Českou republiku řeší na svém mimořádném jednání Poslanecká sněmovna. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) označil za bezpečnostní riziko Andreje Babiše (ANO). Ten na něj poté začal shánět citlivé informace a později vše popřel.

Hned na začátku jednání se zvedli poslanci ANO, odešli ze sálu a nechali po sobě jen cedule. Andrej Babiš nedorazil vůbec.

Cedule poslanců hnutí ANO

O čem se má mlčet: O sexuálních skandálech jejich náměstků. Pirátská strana.

O čem se má mlčet: O zavedení společných zachodků pro kluky a holky ve školách. ODS.

O čem se bavit nechtějí: O mejdanu Jurečky po střelbě na Filozofické fakultě v Praze. KDU-ČSL.

O čem se bavit nechtějí: Chybí vakcíny proti černému kašli. TOP 09.

O čem se má mlčet: O protěžovaných kámoších Petra Fialy. ODS.

O tom se bavit nechtějí: Podezřele účelové restrukturalizaci České pošty. Starostové.

Co chtějí poslanci utajit: Nevýhodná smlouva s Polskem o dolu v Turow. ODS.

Správný výraz je protežovat bez háčku nad e. U řady cedulí jsou předložky na konci řádku. V některých větách je chybné skloňování. Polský důl není v Turowě, ale jmenuje se Turow.

Šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová to vysvětlila tím, že schůze je urážkou demokracie. „Demokrat Petr Fiala se bojí. Bojí se našich otázek na financování ODS z peněz vypraných v kampeličce a bojí se proto, že kdyby odpověděl, vláda by padla. A o vládní projekt se bojí i demokratka Markéta Adamová Pekarová. Proto je dnešní schůze hanebně zrežírována tak, abychom nemohli mluvit,“ napsala Schillerová na síti X.

„Paní poslankyně, nehýkejte nám tady. Od začátku volebního období jste svolali asi deset bezdůvodných schůzí, kde stovky hodin žvanil bača z Bratislavy, vy nebo Tomio z Tokia, vládní poslance jste vůbec nepustili ke slovu a daňové poplatníky jste připravili o desítky milionů,“ stojí v jedné z reakcí. „Fiala se bojí, Markéta se bojí, ANO se nebojí, tak uteče ze sálu, jak malý rozmazlený fracek. Jste bezpečnostní hrozba ČR,“ zní další komentář.

Předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek označil odchod poslanců za teatrální. A přidal se i šéf Pirátů Ivan Bartoš.

Premiér Petr Fiala upozornil, že šéf hnutí ANO Andrej Babiš ovlivňuje veřejný prostor a oslabuje bezpečnost země. „Jsme v situaci, kdy opozice v tématu bezpečnosti nejen odmítá spolupracovat, ale cíleně podkopává kroky vlády, které vedou k zajišťování bezpečnosti pro české občany. To už není klasická politická bitva, je to novinka a je to hazardování s budoucností naší země,“ řekl.

Související

Markéta_Pekarová_Adamová_Jiří_Pospíšil_2018
Domácí

TOP 09 a KDU-ČSL zažívají velký propad. Obě by se do sněmovny nedostaly

LGBTQ
Domácí LGBTQ

Senátoři posvětili svazek homosexuálních párů. Vůbec o něm ale nediskutovali

profimedia-0858046797
Domácí

Hádky, kdo je bezpečností hrozbou, trvají už dva dny. ANO chce příměří na Ukrajině

profimedia-0852205437
Domácí

Babiš včera: Žádné složky nemám! Babiš dnes: Složky si vedou všichni