neděle 28. dubna 2024

Assange zatím do USA nemusí. Britský soud chce záruky, že ho nečeká poprava

Julian Assange, americký nepřítel číslo jedna, stále zůstává ve Velké Británii. Londýnský soud jej do Washingtonu zatím nevydal.

30C3_Applebaum_und_Assange_02

Stále nepřítel číslo 1 pro USA, Julian Assange.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Stále nepřítel číslo 1 pro USA, Julian Assange.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Zakladatel webu WikiLeaks Australan Julian Assange může slavit částečné vítězství. Londýnský soud totiž o necelé dva měsíce odročil jednání o jeho vydání do Spojených států, kde Assange čeká soud za vyzrazení tajemství, kterým měl údajně ohrozit bezpečnost USA. Oba britští soudci, kteří věc posuzovali, chtějí po americké straně záruky, že ho nečeká poprava a chtějí vědět, jak s ním bude americká justice nakládat.

Pokud se jim zmíněných záruk nedostane, umožní soud Assangeovi odvolání. Případ by se pak musel posuzovat znovu a kauza, která se táhne už více než deset let, by zase byla bez konce. Australan tak i nadále zůstává v londýnské věznici Belmarsh.

Assange čelí ve Spojených státech obvinění z 18 trestných činů, z toho 17 jich je za špionáž. Jeho server WikiLeaks uveřejnil miliony tajných dokumentů, řada z nich souvisela s válkou, špionáží a korupcí. Jeho obhájce tvrdí, že WikiLeaks pouze odhalila zločinné praktiky americké vlády.

Autor: Jan Skala

Související

mimino
Zahraniční

V USA se rodí čím dál méně dětí

Medvěd grizzly
Zahraniční Fauna

Medvěd grizzly se vrátí do Washingtonu, kde byl vyhuben

kvalita ovzduší
Zahraniční Klimatické změny

Špatná kvalita vzduchu ohrožuje 131 milionů Američanů

síťová neutralita
Zahraniční

Spojené státy se vrací k síťové neutralitě