čtvrtek 2. května 2024

Armádu za barákem nechceme. Proti logistickému centru vznikla petice

Politici chtějí dát armádnímu skladbu Mošnov na Novojičínsku zelenou, lidé z Petřvaldu, kde by stavba měla vyrůst, jsou proti. Už dokonce podepisují petici.

armáda

Na takový obrázek se lidé v Petřvaldu na Novojičínsku dívat nechtějí.
Zdroj: Flickr

  • Na takový obrázek se lidé v Petřvaldu na Novojičínsku dívat nechtějí.
  • Zdroj: Flickr

Úvahy o tom, že poblíž Petřvaldu na Novojičínsku vyroste velké logistické centrum, které bude patřit Armádě České republiky, dostávají stále reálnější kontury. Moravskoslezský kraj už požádal obec o změnu územního plánu, to však vyvolalo vlnu nevole tamních obyvatel. Nejen proto, že stavba by vyrostla na zelené louce poblíž chráněného krajinného území, ale i proto, že obyvatelé Petřvaldu nechtějí mít za svými domy vojáky. Stavba by totiž měla stát pouhých 250 metrů od obydlené oblasti.

O změně územního plánu se jednalo už v roce 2020, kdy se začala stavba logistického armádního centra plánovat. Tehdy k ní ale nedošlo a to zejména kvůli tomu, že by se dotkla i Chráněné krajinné oblasti Poodří a včetně mokřadů, kde žijí chráněné druhy zvěře. O dva roky později už měl kraj pozemky vykoupené a získal od stavebního úřadu souhlasné stanovisko ke stavbě. V červnu loňského roku dokonce kraj podepsal v poslanecké sněmovně memorandum k zahájení stavby.

„Projekt logistického centra v Mošnově bude výhodný pro všechny: Pomůže armádě, posílí ekonomiku a bude velkým přínosem pro celý Moravskoslezský kraj. Byl to i pan hejtman Vondrák, kdo na nás apeloval, abychom posílili přítomnost armády v regionu, a právě mošnovské letiště se pro tyto účely přímo nabízí,“ uvedla ministryně obrany Jana Černochová. Petici proti stavbě už podepsalo asi 70 procent z obyvatel, kterým sklad vyroste takřka u nosu.

Autor: Jan Skala

Související

Thomas Tuchel.
Fotbal

Fanoušci Bayernu podepisují petici za Tuchela

54452-1024x683
Domácí

Pražské soudy houfně opouštějí zapisovatelky. Jejich mzda je směšná

profimedia-0855002353
Domácí

Letiště v Líních bude sloužit armádě

Do Náměště dorazily dva nové vrtulníky UH-1Y Venom.
Domácí

Armáda má už deset z 12 zakoupených amerických vrtulníků