pondělí 13. května 2024

Archeologové objevili zatopené město na řeckém ostrově

U řeckého ostrova Salamis bylo nalezeno zatopené starověké městečko.

profimedia-0124671368

Ilustrační foto.
Zdroj: Profimedia

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Profimedia

Archeologové objevily důkazy o zatopeném městě u ostrova Salamis u pobřeží Atén. Dvanáctičlenný tým námořních archeologů objevil budovu a také různé mramorové poklady datované do 4. století před naším letopočtem, která byla pravděpodobně součástí starověkého města Salamis.

Výzkum se zaměřil zejména na zátoku Ampelaki na východním pobřeží ostrova, která sousedí se zálivem mezi Salamisem a pevninským Řeckem. Tato část ostrova je známá díky historicky významné bitvě, která nese stejné jméno jako ostrov samotný. Bitva u Salamisu se odehrála během první poloviny řecko-perských válek. Tato bitva byla pro Řeky v roce 480 před naším letopočtem významným vítězstvím po počáteční porážce na začátku druhé perské invaze.

Po prvním objevu mořské hradby v roce 2022, která je považována za součást starověkého opevnění okolo původního města Salamis, nyní objevili archeologové veřejnou budovu zvanou stoa. V řecké architektuře označuje tento termín samostatný krytý chodník se střechou podpíranou řadami sloupů kolem obvodu. Tyto struktury obvykle existovaly kolem tržišť a mohly sloužit jako obchodní místa nebo veřejné promenády, jak uvádí historikové. Stoa nalezená na Salamisu je zhruba šest metrů široká a 32 metrů dlouhá.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: CBS News

Související

profimedia-0869487605
Zahraniční Zajímavosti

Archeologové odhalili podobu neandrtálkyně, která zemřela před 75 tisíci lety

IMG_5885-scaled
Zahraniční Zajímavosti

Našel se další záhadný římský předmět, nikdo neví, k čemu sloužil

52535190112_f848e6cc88_b
Zahraniční

Šéfka Evropské komise zaútočila na opozici. Jsou to Putinovi přátelé, tvrdí

profimedia-0857724091
Zahraniční Zajímavosti

Výzkumníci našli prastaré vraky u Řecka. Lodě jsou staré i 5 000 let