neděle 28. dubna 2024

Amerika odvrátila shutdown. Několik chvil před krachem veřejných peněz

Amerika znovu odvrátil krach veřejných financí tím, že schválila další nouzový balíček. S podobnými problémy se Spojené státy potýkají čím dál častěji.

us-capitol-building-washington-dc-8ca453-1024

Zákon o dalším nouzovém financování prošel americkým Senátem i Sněmovnou reprezentantů.
Zdroj: Picryl

  • Zákon o dalším nouzovém financování prošel americkým Senátem i Sněmovnou reprezentantů.
  • Zdroj: Picryl

Americký Senát schválil balíček v hodnotě 1,2 bilionu dolarů, který bude určen na státní výdaje a který už předtím prošel Sněmovnou reprezentantů. Finanční injekce přišla několik hodin před celým zhroucením systému veřejných peněz, takzvaným shutdownem, kdy by Spojené státy neměly peníze na chod státní správy ani na výplaty federálních úředníků. Zákon o nouzovém financování vlády pak zamířil k podpisu prezidenta Joea Bidena.

Spojené státy bojují se shutdownem v poslední době už poněkolikáté. Vždy to vyřešily stejným způsobem jako nyní, ovšem finanční analytici upozorňují na skutečnost, že podobné zákony nebude možné schvalovat donekonečna. K souhlasu s nouzovým financováním se přiklonila v Senátu i Sněmovně reprezentantů i část republikánů, kteří poukazují na neudržitelnost systému a vyzývají k dramatickým škrtům v americké ekonomice, k čemuž patří i zastavení jakékoliv finanční pomoci Ukrajině.

Za posledních deset let hrozil Americe už čtvrtý shutdown. Poslední se stal v roce 2019 a tehdy trval 34 dnů. Tehdejší vládní ochromení přišlo americkou ekonomiku na 11 miliard dolarů.

Autor: Jan Skala

Související

mimino
Zahraniční

V USA se rodí čím dál méně dětí

Medvěd grizzly
Zahraniční Fauna

Medvěd grizzly se vrátí do Washingtonu, kde byl vyhuben

kvalita ovzduší
Zahraniční Klimatické změny

Špatná kvalita vzduchu ohrožuje 131 milionů Američanů

síťová neutralita
Zahraniční

Spojené státy se vrací k síťové neutralitě