úterý 14. května 2024

Americké politiky bombardují tiktokeři. Chtějí zabránit zákazu sociální sítě v zemi

Tisíce telefonátů a přetížená linka amerického kongresu – takový následek má schválení návrhu zákona, který nařizuje zákaz jedné z nejpopulárnějších sociálních sítí světa, pokud nesplní příslušné požadavky.

TikTok

Ilustrační foto.
Zdroj: Plann

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Plann

V americkém kongresu prošel návrh zákona, podle kterého aplikace v zemi skončí, pokud ji mateřská společnost z Číny do půl roku neprodá. Podle zákonodárců má totiž TikTok spojení s čínskou komunistickou stranou a ohrožuje tak citlivá data a bezpečnost země. "Nejpřednější protivník Ameriky nemá co ovládat dominantní platformu ve Spojených státech," řekl předseda výboru Mike Gallagher, republikán z Wisconsinu. O návrhu se bude znovu hlasovat v příštím týdnu.

TikTok teď svým uživatelům posílá oznámení, aby kontaktovali příslušné politiky a přiměli je k hlasování proti návrhu. Kongres tak v posledních hodinách zaplavily tisíce telefonátů, které dokonce přetížily telefonní linky. Podle TikToku by navrhovaná legislativa porušila svobodu slova a zničila podnikání influencerům i malým podnikům, které síť využívají k vlastní propagaci. 

V USA už dříve zakázali využívání TikToku v budovách úřadů a na služebních mobilech. Přes to má na sociální síti profil i volební kampaň Joea Bidena.

Autor: Nikola Velkoborská

Související

Joe Biden
Zahraniční Elektromobily

Biden zvyší cla na čínské elektromobily

53077660334_c97874dea9_b
Zahraniční

Část americké pomoci je už na Ukrajině. Brzy bude další, tvrdí Bílý dům

TikTok
Zahraniční AI

TikTok označuje obsah vytvořený umělou inteligencí

1000007716
Zahraniční

OSN chce členství pro Palestinu. Devět členů, včetně ČR, bylo proti