Afrika je téměř dvakrát větší než Rusko. Skutečná mapa světa vypadá jinak než v atlasech

Mercatorovo zobrazení, které se dodnes používá v atlasech, značně zkresluje podobu světa. Rusko ani Spojené státy nejsou tak obří, jak se v mapách zdají.

mapa světa

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixabay

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixabay

V 16. století kartograf a matematik německého původu Gerhard Mercator překreslil mapu světa do podoby, která se dodnes používá v atlasech. Problémem Mercatorova zobrazení je ovšem zjednodušeně řečeno to, že čím blíže jsou státy k pólům, tím jsou zobrazeny větší, než je tomu ve skutečnosti.

Nic to nemění na tom, že Rusko, Čína a USA jsou tři největší státy na světě, ale při pohledu do atlasu se zdají být mnohem větší, než je tomu ve skutečnosti. Rusko je v mapách mnohdy vyobrazováno větší než Afrika, pravdou však je, že Afrika je téměř dvakrát větší než Rusko.

Skutečnou rozlohu států, kromě výše přiložené mapy v galerii, se dozvíte na interaktivní stránce thetruesize.com, kde si můžete jednotlivé státy vyhledat, přesouvat po mapě světa a pozorovat, jak se měřítko zemí mění vzhledem k tomu, jak daleko od rovníku se nachází.

Dalším příkladem, který ilustruje, že Mercatorovo zobrazení není ideální, je případ Indie a Kazachstánu. V mapách je Kazachstán větší, ale přitom má o 300 tisíc kilometrů čtverečních méně než Indie. Obdobné je to s Madagaskarem a Švédskem. Na mapách je Madagaskar značně menší než Švédsko, ale přitom je o 60 tisíc kilometrů čtverečních větší.

Autor: Šimon Mitro

Související

profimedia-0873465333
Zahraniční

OSN volá po zastavení násilí v Súdánu. Miliony lidí hladoví

Světový rekordman v počtu shybů za minutu Adam Sandel
Inspirace Zajímavosti

Harvardský učitel udělal rekordních 77 shybů za minutu

Špicberky
Zahraniční Zajímavosti

Na Arktidě je k mání pozemek o velikosti Karlových Varů za několik miliard

8919679424_775e8c3d1d_b
Zahraniční Fauna

Skupina kosatek potopila plachetnici proplouvající Gibraltarským průplavem