sobota 18. května 2024

Osm z deseti velkých firem shání zaměstnance

Podle průzkumu MPSV plánují dvě třetiny zaměstnavatelů zvedat mzdy a celkem 80 procent velkých firem hledá nové zaměstnance.

pohovor

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels

Ministerstvo práce a asociálních věcí (MPSV) realizovalo průzkum ohledně aktuální situace v českých firmách. Většina velkých firem (80 %) shání zaměstnance a dvě třetiny zaměstnavatelů oznámily, že mají v plánu zvedat mzdy.

Podařilo se nám získat přímou zpětnou vazbu od více než 40 tisíc respondentů. Od drobných přes malé, střední i velké zaměstnavatele,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Největší komplikací pro firmy jsou aktuálně vysoké ceny energií, které jako ohrožení vnímá 75 procent dotázaných firem. Celá polovina podniků spoléhá na vládou stanovené stropy energií, protože nemají na rok 2023 zafixované ceny.

Nové zaměstnance shání především velké firmy. „Aktuálně hledá nové pracovníky pouze 13 procent dotázaných malých firem,“ řekl Jurečka. Co se týče mezd, tak zaměstnavatelé nejčastěji plánují zvedat platy plošně a to v řádu šest až deset procent.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: MPSV

Související

Kč
Ekonomika

Bankovní asociace zlepšila odhad českého HDP na letošní rok

placení
Ekonomika

Tržby v maloobchodě zrychlily na 6,1 procenta

vitamíny
Zdraví

Doplňky stravy pravidelně užívá každý třetí Čech

stavba
Ekonomika

Průmysl i stavebnictví byly v březnu v minusu