pondělí 6. května 2024

40 procent vzácných mangrovových lesů zmizelo z planety

Nepříliš probádané tropické mangrovové lesy postupně ubývají. Přitom jsou nenahraditelné pro živočichy i ochranu pobřeží a jeho obyvatel.

úvodní

Mangrovový les.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Mangrovový les.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Mangrovové lesy jsou jedním z klíčových ekosystémů naší planety. Jsou domovem celé řady zvířat. Jedná se o místa, kde roste množství stromů a keřů ve vodách, v nichž se mísí sladká voda z řek s mořskou slanou vodou. Mezi kořeny stromů se prohání obrovská hejna ryb, která se mohou v bezpečí pářit. V korunách poskakují opice jako je například makak, nebo opice kapucínská. Na větvích lze spatřit také malou kočku rybářskou a nejrůznější druhy plazů jako stromové hady, ale i například leguány. Přírodní biotop využívá jako domov také celá řada ptáků i netopýrů, které láká velké množství hmyzu. Žijí tam i kapustňáci a trpasličí hroši.

Přírodní skvost hraje velkou roli i v ochraně obydleného pobřeží před bouřemi a záplavami. Dokáže zmírnit příliv vysokých mořských vln a zpomaluje erozi půdy do moře. Mangrovy také zachycují uhlík, a to prý mnohem lépe, než jiné typy lesů, a dokonce až pětkrát lépe než deštný prales. Pro domorodé rybáře jsou hlavním zdrojem obživy.

Za posledních několik desetiletí přišla naše planeta až o 40 procent mangrovových lesů. I když se dokážou velmi dobře přizpůsobit měnící se slanosti vody i změně výšky hladiny vody, nedokážou bojovat se znečištěním. Za jejich hlavní úbytek však může kácení, a to nejen kvůli rozšiřování zemědělské půdy, ale také pro nová turistická plážová letoviska.

Co jsou mangrovové lesy?

Tvoří společenství stromů a keřů ve vodách, kde dochází k mísení sladké vody z řek spolu s mořskou slanou vodou. Vyskytují se zejména v tropech a subtropech. Mají vzdušné a opěrné kořeny, které umí aktivně vylučovat sůl. Mangrovy se hojně vyskytují na východním pobřeží střední Ameriky a Floridy, také na pobřeží tropické Afriky a Asie.

Autor: Zuzana Beranová