středa 8. května 2024

Zprávy lidé čím dál více konzumují na TikToku

Stále více Američanů sleduje zprávy na TikToku. V případě mladých je to téměř polovina.

TikTok

Ilustrační foto.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Flickr

Podle dat zveřejněných výzkumným centrem Pew Research se za poslední tři roky téměř zdvojnásobil podíl uživatelů TikToku, kteří konzumují zprávy na této platformě. Data odpovídají celkovému kulturnímu posunu spotřebitelů směrem k využívání sociálních sítí pro získávání zpráv, kdy zhruba polovina všech Američanů uvádí, že zprávy čerpají především ze sociálních platforem.

V roce 2020 uvedlo celkem 22 procent uživatelů TikToku, že získávají zprávy z této sítě, letos už je to 43 procent. Nejpopulárnější sociální mediální platformou pro sledování aktuálního dění zůstává Facebook. Přibližně třetina dospělých Američanů pravidelně sleduje zprávy na Facebooku. Následuje Instagram (16 %), TikTok (14 %) a X (12 %). Nicméně TikTok vykázal od roku 2020 největší růst ze všech platforem, a to napříč všemi věkovými skupinami.

Konzumace zpráv se mezi Američany a Američankami liší. Zatímco ženy častěji získávají informace o aktuálním dění z platforem jako Nextdoor (hyperlokální sociální síť pro sousedství, pozn. red.), Facebooku, Instagramu a TikToku, tak muži častěji směřovali k Redditu, X (dříve Twitter) a YouTube.

Rozdíl je značný i po stránce věku a rasy. Zatímco mladí Američané (18 až 29 let) nejčastěji sledují zprávy na Redditu (48 %), TikToku (44 %) a Instagramu (42 %), tak u lidí ve věku 50 až 64 let dominuje LinkedIn a Facebook. Američané bílé pleti nejčastěji získávají přehled o aktuálním dění ze sítí Nextdoor (56 %) a Facebook (55 %), zatímco Afroameričané z platforem LinkedIn a Instagram. U Hispánců má největší oblibu Instagram, zatímco u amerických Asiatů je to Reddit.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: Pew Research

Související

úvodní
Ostatní Zajímavosti

Kočka se ukryla v krabici, za šest dnů urazila tisíc kilometrů od domova

profimedia-0822995148
Zahraniční

Miss USA se vzdala korunky

USA a Čína
Zahraniční

Většina Američanů vnímá Čínu negativně

27095245666_6fdbb262e7_b
Zahraniční

Chystá se ukrajinská protiofenziva. Ovšem až na rok 2025, řekli Američané