neděle 12. května 2024

Zoo Zlín vybuduje první české záchranné centrum pro lvy, pomůže týraným šelmám

Zlínská zoo na začátku roku 2024 začne stavět první záchranné centrum pro lvy v České republice. Vznikne na rozloze téměř půl hektaru. Domov tam najdou zvířata, která stát odebere soukromým chovatelům kvůli nevhodným podmínkám nebo ilegálnímu chovu.

10616531_374550389360921_7392090268452773916_n.jpg

Lev Simba žil v neúnosných podmínkách. Nakonec rozsápal majitele.
Zdroj: FB Ranč pri Žiline

  • Lev Simba žil v neúnosných podmínkách. Nakonec rozsápal majitele.
  • Zdroj: FB Ranč pri Žiline

Pokud půjde všechno podle plánu, otevře se centrum za 90 milionů na hlavní sezónu 2025.

„Záchranné centrum pro lvy je výjimečný projekt. Nejen svým pojetím, ale i financováním. S realizací nám pomůže město Zlín, Zlínský kraj a také ministerstvo životního prostředí,“ objasnil ředitel zoo Roman Horský.

Stavbu může podpořit i veřejnost. „Poprvé v historii zoo nabídneme v našem e-shopu pamětní cihličky se jménem dárce či názvem firmy. Objednanou cihličku vyrobíme a zasadíme ji do části návštěvnické trasy pojmenované Lví stezka. Bude to jedinečný děkovný chodník, který povede podél venkovních prostor záchranného centra,“ přiblížila vedoucí marketingu Romana Mikešová. Další možností bude zakoupení pamětního certifikátu nebo lvích suvenýrů a dárků, tyto dárce zoo zveřejní na tabuli u nového záchranného centra.

Zoologické zahrady v České republice chovají 54 lvů, v soukromých chovech je jich pak neuvěřitelných 165. Počet zvířat může být ještě vyšší, některé lvy totiž lidé chování nelegálně. „Lvi patří mezi nebezpečná zvířata, nemůžete je chovat, aniž byste neměli odpovídající a zabezpečené chovatelské zařízení a zkušené chovatele. Přesto se stále najdou lidé, kteří lvy prakticky týrají v naprosto nevyhovujících klecích,“ vysvětlil Horský. I když by stát v takových případech mohl lvy zabavit, doposud neexistuje v České republice zařízení, kam je umístit. „Před čtyřmi lety jsme byli s kolegy u tragédie na Vsetínsku, kde lev roztrhal svého majitele. Lva a další lvici policie musela zastřelit. K tomu vůbec nemuselo dojít. Majitel neměl chov lvů povolený, stát je tak mohl odebrat a umístit do vhodných podmínek, bohužel však tenkrát takové místo v republice nebylo,“ doplnil Roman Horský.

V květnu rozsápal majitele lev z nelegálního a problémového chovu u Žiliny. Přivolaní policisté tehdy zastřelili dvě šelmy, aby se k tělu dostali. Smrt hrozila i zbytku chovu. Zvířata podle veterinářů žila v nevyhovujících podmínkách. Zabavit je ale nemohli, neměli je totiž kam umístit. V té souvislosti se začalo mluvit o utracení zbylých 16 zvířat. Devět tygrů a dva lvy se podařilo zachránit, nový domov našli v přírodní rezervaci v Indii.

Související

pštros
Ostatní Fauna

Milovaný pštros z Kansasu snědl klíče a zemřel

Zoo Ostrava
Světové dny Fauna

Den milovníků zoo

Em9UmrtVcAALFKT.jpg
Ostatní Video

Ráj na zemi. Tak si v japonské zoo žijí kapybary

17
Ostatní Fauna

Vzácní vodní jaguáři se narodili ve zlínské zoo. Otec se o ně stará víc než matka