neděle 28. dubna 2024

Vzácní vodní jaguáři se narodili ve zlínské zoo. Otec se o ně stará víc než matka

Tři mláďata vyder obrovských, kterým se přezdívá vodní jaguáři, se narodila letos na konci ledna ve zlínské zoo a návštěvníci už je mohou vidět v tropické hale. Zahrada dokázala odchovat největší vydry na světě už potřetí a v Česku je má jako jediná.

17

Vydry obrovské ze zlínské zoo mají mláďata.
Zdroj: Zoo Zlín

  • Vydry obrovské ze zlínské zoo mají mláďata.
  • Zdroj: Zoo Zlín

Odchov vyder obrovských je velmi náročný, zásadní problém představuje vysoká úmrtnost mláďat krátce po narození.

Desetiletá samice Mora a 13letý samec Dagget se projevili jako svědomití rodiče. Malé vydry se po tříměsíční březosti samice rodí slepé a zcela bezbranné, oči otevírají až ve věku kolem 45 dnů. „Chovatelé do expozice v chovatelském zázemí a později také v tropické hale přistupovali pouze při krmení, aby vydří rodinu co nejméně rušili. Díky instalovaným kamerám jsme mohli pravidelně kontrolovat, zda mláďata prospívají a přibírají na váze. V současné době již vidí, jsou vitální, krásně prospívají. Chovatelé jejich váhu odhadují na něco přes půl kila,“ přiblížila významný odchov hlavní zooložka Markéta Horská.

Ideální čas pro pozorování vyder je v 10:45, kdy chovatelé vydry krmí ve venkovní expozici před zraky návštěvníků. "Vydry dostávají sladkovodní ryby čtyřikrát denně, na jejich jídelníčku dominují drobní kapříci a plotice. Každý den spořádají kolem 12 kilo ryb,“ doplnila Horská.

Vydry obrovské se ve zlínské zoo poprvé objevily v roce 2012, kdy z německé Zoo Hagenbeck přicestovali dva samci. V listopadu 2019 pak přišla z anglické Zoo Branton vytoužená samice Mora. První chovatelský úspěch přišel v říjnu 2020, další pak v roce 2022. „Vydří pár od počátku o všechna mláďata skvěle pečoval. Dokonce bych řekla, že samec Dagget je ještě pečlivější než samice. Jako první přibíhá na volání mláďat, při krmení nejdříve nabízí potravu jim a teprve poté si ryby bere pro sebe,“ uvedla chovatelka Kristýna Polášková.

Návštěvníci celou vydří rodinu včetně dvou samců z odchovu v roce 2022 uvidí v tropické hale, dospělé jedince také ve venkovní nádrži.

Vydry obrovské jsou vodními jaguáry

Domovinou vyder obrovských jsou deštné pralesy Jižní Ameriky. Na jídelníčku mají sladkovodní ryby, umí ale ulovit také kajmana, želvu nebo anakondu. Ze všech druhů vyder jsou nejhlasitější a také nejvíc společenské, běžně lze pozorovat skupinky až osmi jedinců. Základ tvoří rodičovský pár, který obklopují odrostlá mláďata. V dospělosti váží až 30 kilo a dorůstají délky do 130 centimetrů, někdy se uvádí až 180 centimetrů. Ve vodě jsou nesmírně rychlé a hbité, pro jejich lovecké schopnosti je původní obyvatelé Jižní Ameriky nazývají vodními jaguáry. Zdatně se však pohybují i na souši, zvládnou uběhnout i velké vzdálenosti. Patří mezi ohrožené druhy zvířat, populace ve volné přírodě má pouze kolem 5 000 jedinců.

Související

Krmení rejnoků v Zoo Zlín
Domácí Tipy na výlety

Do Zoo Zlín jen za korunu. Akce platí pro české i slovenské studenty

327562625_841511567145656_3399317024739355332_n.jpg
Ekonomika

Zoo Zlín je mezi českými zahradami ekonomickým tygrem

hasiči
Domácí

Sněhová kalamita poničila voliéry zlínské zoo, jaguáry návštěvníci neuvidí

10616531_374550389360921_7392090268452773916_n.jpg
Domácí

Zoo Zlín vybuduje první české záchranné centrum pro lvy, pomůže týraným šelmám