pondělí 20. května 2024

Znečištění ovzduší ročně zabije přes 1 200 dětí a dospívajících v Evropě

Podle zprávy Evropské agentury pro životní prostředí zabije znečištění ovzduší ročně více než 1200 dětí a dospívajících Evropanů.

znečištění ovzduší

Ilustrační foto.
Zdroj: Wallpaper Flare

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Wallpaper Flare

Znečištěné ovzduší způsobuje v Evropě předčasné úmrtí až u 1 200 dětí a dospívajících ročně. Uvádí to analýza Evropské agentury pro životní prostředí (EEA). Situace se v posledních letech sice na území Evropy zlepšila, ale i tak je znečištění v mnoha zemích Evropy značně nad limity stanovenými Světovou zdravotnickou organizací.

Znečištěné ovzduší způsobuje respirační a kardiovaskulární onemocnění, včetně astmatu, které postihuje až devět procent mladých lidí v Evropě. Pro těhotné je navíc pobyt v prostředí se špatným ovzduším rizikové z hlediska předčasného porodu a nižší hmotnosti, síle a pomalejšímu vývoji novorozenců.

Podle EEA jsou děti a mladiství ohroženější znečištěným ovzduším více než dospělí, protože se jejich orgány teprve vyvíjí a mají slabší imunitní systém. Zpráva zpracovala údaje z 27 členských zemí Evropské unie a také Švýcarska, Norska, Islandu, Lichtenštejnska a Turecka.

Autor: Šimon Mitro

Související

znečištění plasty
Zahraniční Ekologie

Znečištění plasty má řešit globální smlouva OSN

kvalita ovzduší
Zahraniční Klimatické změny

Špatná kvalita vzduchu ohrožuje 131 milionů Američanů

Vodní nádrž Plumlov
Domácí

Znečištění Plumlovské přehrady řeší kraj

textil
Zahraniční Ekologie

Neprodaný textil zatěžuje životní prostředí