pátek 3. května 2024

Známá kosmetika z českých obchodů je na seznamu rizikových výrobků

Všechny výrobky mají jedno společné – obsahují nebezpečnou látku 2-(4-terc-butylbenzyl)propionaldehyd, která je v kosmetických přípravcích zakázaná. Látka může poškodit reprodukční systém i zdraví nenarozeného dítě nebo vyvolat alergickou reakci.

kos

Nebezpečná kosmetika se objevila v českých prodejnách.
Zdroj: RAPEX

  • Nebezpečná kosmetika se objevila v českých prodejnách.
  • Zdroj: RAPEX

Jedná se o deodorant ve spreji Nivea Comfort plus, šampony Dove Oxygen & Moisture, Palmolive Vital Strong a Palmolive proti lupům, Taft Power Gel od Schwarzkopf A sprchové gely FA magic Oil blue lotus scent a Tesori d´Oriente. Distributoři je tak musí stáhnout z trhu.

Výrobky zadali čeští kontroloři do evropského systému RAPEX včetně čísel šarží a čárových kódů. Lze v něm jednoduše vyhledávat třeba podle kategorie zboží nebo země, kde se věc prodávala.

RAPEX je zkratka pocházející z anglického názvu Rapid Alert System for Non-Food Products používaná pro rychlý výstražný informační systém Evropské unie o nebezpečných výrobcích nepotravinářského charakteru. RAPEX má zajistit rychlou výměnu informací mezi členskými státy EU a Evropskou komisí o opatřeních, která zabraňují nebo omezují používání a prodej nebezpečných výrobků.

Související

Hotelové kosmetice odzvonilo.
Zahraniční Ekologie

Z evropských hotelů zřejmě zmizí drobná kosmetika