pondělí 20. května 2024

Zemřel nejstarší pes na světě. Bobimu bylo 31 let

Neuvěřitelných 31 a půl let se dožil nejstarší pes na světě. Bobi zemřel 21. října v malé portugalské vesničce, kde strávil celý svůj život.

profimedia-0787512491

Nejstarší zaznamenaný pes na světě jménem Bobi (6. 7. 2023)
Zdroj: Profimedia

  • Nejstarší zaznamenaný pes na světě jménem Bobi (6. 7. 2023)
  • Zdroj: Profimedia

V květnu jsme vás informovali o nejstarším žijícím psovi. Bohužel Bobi zemřel v sobotu 21. října. Bylo mu 31 let a 165 dní. Slavný psík skonal v malé portugalské vesničce, kde strávil celý svůj život. „Sledovat Bobiho je jako vzpomínat na lidi, kteří byli součástí naší rodiny a bohužel už tu nejsou, jako můj otec, můj bratr nebo moji prarodiče, kteří již opustili tento svět,“ sdílel Bobiho páníček Leonel Costa letos v únoru, kdy byl Bobi prohlášen Guinessovou knihou rekordů za nejstaršího psa.

Leonelovi bylo pouhých osm let, když se Bobi narodil. Bobiho narození v roce 1992, bylo potvrzeno veterinárním lékařským servisem města Leiria v Portugalsku. Jeho věk také ověřil SIAC, databáze domácích zvířat autorizovaná portugalskou vládou a spravovaná Národním svazem veterinářů. Bobi byl plemenem Rafeiro do Alentejo, jde o portugalské plemeno hlídače hospodářských zvířat. Průměrně se dožívají dvanácti let.

Podle Leonela bylo jedním z největších faktorů přispívajících k dlouhověkosti Bobiho „klidné a mírumilovné prostředí,“ ve kterém žil. Bobi celý svůj život volně pobíhal v lesích kolem našeho domu. „Nikdy nebyl přivázaný a neměli jsme ho na vodítku,“ řekl Leonel. Prostředí, láska a strava v podobě „lidského“ jídla bez koření a dochucovadel zařídila dlouhověkost i dalším psům, které Leonelova rodina chovala. Matka Bobiho se dožila 18 let a další jejich pes dokonce 22 let.

Předchozím světovým rekordmanem byl Bluey, rasou Australský honácký pes, který se dožil 29 let a pěti měsíců.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: Guinness World Records

Související

18201136370_c1b7fd2584_h
Zahraniční Klimatické změny

Zubří stáda zmírňují dopady klimatické krize. Dokážou to i další zvířata

Světový rekordman v počtu shybů za minutu Adam Sandel
Inspirace Zajímavosti

Harvardský učitel udělal rekordních 77 shybů za minutu

Špicberky
Zahraniční Zajímavosti

Na Arktidě je k mání pozemek o velikosti Karlových Varů za několik miliard

Mládě orangutana narozené 2. května je sameček.
Domácí Fauna

Mládě orangutana v Zoo Praha je sameček. Jméno určí veřejnost