středa 15. května 2024

Zemětřesení na Chebsku dnes ráno vytáhlo lidi z postelí

Slabá zachvění a typický dunivý zvuk provázejí sérii otřesů, které od středy zaznamenávají seismologové. Nejsilnější dosáhl 2,6 magnituda.

screenshot-from-2023-11-03-09-23-06

Zemětřesení, jak jej zaznamenali seismologové.
Zdroj: Geofyzikální ústav Akademie věd

  • Zemětřesení, jak jej zaznamenali seismologové.
  • Zdroj: Geofyzikální ústav Akademie věd

„Aš, 7.49hod, otřáslo to postelí a dveřmi,“ hlásil dnes ráno na Facebooku jeden z obyvatel města. „Nás to vzbudilo, jakoby pod barákem projel vlak,“ píše další. „Plesná, jeden otřes za druhým, ráno nás to burácení vzbudilo,“ přitakává jiný.

„Od středečního odpoledne pozorujeme lehce zvýšenou seismickou aktivitu v západních Čechách. Během pár hodin se objevilo množství slabších zemětřesení, z nichž nejsilnější tři se objevila kolem půl druhé s magnitudy zhruba dva. Ohniska se nacházela poblíž obce Černá severně od Lubů v hloubce 8,5 kilometru. V pátek aktivita ještě zesílila, nejsilnější otřesy měly sílu 2,6 magnitudy.Někteří obyvatelé přilehlých obcí, ale například i Aše, pocítili slabé zachvění a slyšeli typický dunivý zvuk, který zemětřesení doprovází,“ uvedli seismologové Jakub Klicpera a Jana Doubravová, kteří se v Geofyzikálním ústavu věnují lokální seismicitě.

Seismická aktivita má podle nich charakter zemětřesného roje, což je sekvence typická pro oblast západních Čech. Při zemětřesném roji se seismická energie uvolní nikoli ve formě jednoho silného zemětřesení a případných dotřesů, ale sérií velkého množství, až několika tisíc slabších jevů v průběhu několika dnů až měsíců. „Velká většina rojových zemětřesení je velmi slabá a obyvatelé okolních obcí je nepocítí,“ míní odborníci.

Nevylučují ale, že seismický roj ještě zesílí, může také pokračovat i několik týdnů. „V této oblasti zpravidla nedochází k větším škodám a zemětřesení tak nejčastěji vnímáme jako chvění půdy, zhoupnutí či doprovodné zvukové efekty,“ dodávají.

Mapa epicenter od 1. listopadu. Polohy epicenter za poslední den jsou červené, ty starší pak fialovou barvou.

screenshot-from-2023-11-03-09-23-06

Související

GLaTnKtbYAABfTO
Zahraniční

Japonsko postihlo zemětřesení. Indonésii hrozí po výbuchu sopky tsunami

800px-New-York-Jan2005
Zahraniční

New York vyděsilo zemětřesení. Otřesy půdy pocítilo 42 milionů Američanů

profimedia-0862268110
Zahraniční

Po zemětřesení na Tchaj-wanu zbývá vyprostit stovku lidí. Hlášeno je devět obětí

profimedia-0861958430
Zahraniční

Tchaj-wan se vzpamatovává ze zemětřesení. Počet obětí jde nahoru