středa 15. května 2024

Zemědělskou půdu ochrání novela zákona

Novela zákona o zemědělské půdě přináší klíčové změny.

profimedia-0820966711

Ministr životního prostředí Petr Hladík a minstr zemědělství Marek Výborný.
Zdroj: Petr Hloušek / Právo / Profimedia

  • Ministr životního prostředí Petr Hladík a minstr zemědělství Marek Výborný.
  • Zdroj: Petr Hloušek / Právo / Profimedia

Sněmovna schválila v prvním čtení novelu zákona o ochraně zemědělského půdního fondu, která poskytuje výraznější ochranu zemědělské půdy. Skupiny dřevin, stromořadí nebo mokřady jako krajinné prvky se nově stanou přímo součástí zemědělské půdy, aby se mohly v krajině snáze zakládat. Úprava zákona dává také prostor pro rozvoj agrovoltaiky na chmelnicích či ovocných sadech pro posílení potravinové soběstačnosti a energetické nezávislosti farem.

Příští rok by měl být průlomový pro českou krajinu, díky naší novele zákona o ochraně zemědělského půdního fondu, která by v něm měla nabýt účinnosti, jí do budoucna zaručíme ucelenou ochranu. Chceme, aby naše zemědělství bylo šetrné ke krajině a aby naše lesy, půda i voda zvládly co nejlépe dopady probíhající změny klimatu. Chceme proto zlepšit kondici půdy a druhovou pestrost zemědělské krajiny,“ uvedl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Ministr zemědělství Marek Výborný upřesnil, že novela zakazuje výstavbu skladovacích nebo prodejních ploch a fotovoltaických zařízení na nejkvalitnějších půdách. Zemědělci však budou moci využívat agrovoltaiky na solárních elektrárnách v sadech a chmelnicích.

Větší ochranu si podle novely zaslouží také voda. Novela vodního zákona, schválená v prvním čtení, stanovuje podmínky pro větší ochranu vodních toků a detailněji upřesňuje postup v případě havárií, aby se předešlo ekologickým katastrofám.

Zástupci zemědělských organizací, včetně Asociace soukromého zemědělství ČR a Zemědělského svazu ČR, vyjádřili podporu zvýšené ochraně půdy a vody. Představitelé organizací zdůraznili význam těchto změn v souvislosti se zajištěním potravinové soběstačnosti a bezpečnosti v České republice.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: MZP

Související

jatka
Domácí

Jatka budou od roku 2026 hlídat kamery

Sasso_2_Geothermal_Power_Plant
Domácí

Geotermální energii Česká republika využívat neumí. Na nápravě se ale pracuje

vodovod
Domácí

Ministerstvo rozdělí deset miliard obcím na vodovody a kanalizace

profimedia-0855023318
Domácí

Traktory míří do Prahy. Zemědělci svolali protest na 22. května