pátek 17. května 2024

Zelený ministr nazval demonstranty extrémisty. Pak před nimi utekl

Zemědělci si na německého ministra hospodářství počkali při jeho návratu z dovolené. Ten před nimi v doprovodu bodyguardů musel utéct.

38330138356_e2fddced9c_b

Mezi zemědělci se ministr hospodářství velké oblibě netěší.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Mezi zemědělci se ministr hospodářství velké oblibě netěší.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Stávka zemědělců, která včera i dnes ochromila celé Německo, hraničí s extrémismem, řekl německý ministr hospodářství Robert Habeck (Zelení), čímž vyjádřil svůj nesouhlas s akcemi, prostřednictvím kterých němečtí zemědělci protestují proti omezování dotací a úsporám v resortu. Podle Habecka mohou stávky přerůst až ve státní převrat. „Kolují neustálé výzvy k převratu. Tvoří se extremistické skupiny, otevřeně se zobrazují etnické nacionalistické symboly. Nesmíme takovým extrémistům dovolit, aby zničili náš demokratický stát,“ uvedl ministr.

Jeho slova však zemědělce rozzuřila do té míry, že si na něho počkali u trajektu v Severním Frísku, když se uplynulých dnech vracel z dovolené. Se skandováním „Máme toho dost“ nejprve ministrovi bránili ve vystoupení z trajektu a do věci se nakonec musela vložit policie. Habeckovi se pak v doprovodu bodyguardů podařilo z místa činu uprchnout. Situaci pak okomentovala předsedkyně strany Zelených Britta Haßelmann, která ji označila jako nepřípustný zásah do soukromí a překročení všech hranic.

U jiných, zejména opozičních politiků však zemědělci nalézají pochopení. Jejich snahy podporují CDU i CSU, tedy konzervativní strany, které mají největší šanci vyhrát příští spolkové volby. Naopak Zelení zaznamenávají poslední měsíce hluboký propad preferencí.

Autor: Jan Skala

Související

393932975_122113863116056181_6977544004111482426_n
Domácí

Odboráři ruší úterní protest. Po atentátu na Fica se obávají eskalace nevraživosti

Flickr_-_boellstiftung_-_Olaf_Scholz,_stellvertretender_Bundesvorsitzender_SPD
Zahraniční

Vojenská služba se do Německa nevrátí. Počet vojáků Bundeswehru však vzroste

37569837896_602880f421_b
Zahraniční

Za nacistické heslo pokuta. Německý soud potrestal politika opoziční AfD

GNiiEx1aoAAKBuN
Zahraniční

Gruzie přijala kontroverzní zákon. Poslanci se při jeho schvalování poprali