pátek 17. května 2024

Zdraví Čechů je na tom hůře než v případě Západoevropanů, pomohla by prevence

„Prevence je v Česku významně podfinancována,“ říká ředitelka Státního zdravotního ústavu Macková.

lékaři

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels

Zdravotní stav Čechů je na tom hůře než v případě našich západních sousedů. Situaci by mohla zlepšit podpora prevence, která je v Česku podle ředitelky Státního zdravotního ústavu (SZÚ) Barbory Mackové značně podfinancovaná. „Je potřeba, aby se lidé aktivně starali o udržení svého zdraví a nevyhledávali pomoc zdravotního systému až ve chvíli, kdy se tělo již nemocí dožaduje záchrany. Pokud nedokážeme současnou situaci změnit, bude se stav v důsledku pokračujícího stárnutí obyvatelstva zhoršovat a vyžadovat více a více personálu i peněz,“ uvedla Macková.

Promyšlené investice do prevence mají jasnou ekonomickou návratnost. A naopak, nezačneme-li dnes konat, celý systém se může v budoucnu stát neudržitelným,“ varoval řídící partner Advance Healthcare Management Institute a doktor Pavel Hroboň. „Zdravotní stav obyvatel ČR je horší než v případě našich západních sousedů. Délka života sice stále roste, čas získaný navíc ale příliš často strávíme nemocní, tedy s významně zhoršenou kvalitou života a vysokou potřebou nákladné léčby a sociálních služeb,“ popsal Hroboň.

Podle náměstka ministra zdravotnictví Josefa Pavlovice se dnes do prevence investuje jen zlomek toho, co do léčby. „Přitom významná část preventivních programů dokáže být nákladově efektivnější než léčba. Slyšíme na tyto rady odborníků a chceme se jimi velmi intenzivně zabývat,“ prohlásil Pavlovic.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: SZÚ

Související

rakovina
Zdraví Věda

Bílkoviny v krvi varují před rakovinou, tvrdí výzkum

nemocnice
Ekonomika

Nemocenské pojištění skončilo po sedmi letech v plusu

kašel
Domácí Zdraví

Černým kašlem se letos nakazilo 13,5 tisíc lidí. Pět lidí zemřelo

Symbol Dne lupusu
Světové dny Zdraví

Den lupusu