sobota 4. května 2024

Zaměstnavatelé budou propouštět dohodáře

Vláda chce upravit pravidla dohod o provedení práce. Změny způsobí, že se zaměstnavatelé bodu snažit dohodáře nahradit jinými zaměstnanci či živnostníky.

společnost

Ilustrační foto.
Zdroj: Rawpixel

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Rawpixel

Vláda v rámci novely zákoníku práce chce změnit pravidla pro zaměstnávání na dohody mimo pracovní poměr. Zaměstnavatelé budou muset zaměstnancům na dohody nově rozvrhovat pracovní dobu alespoň tři dny předem. Dohodáři budou mít také nárok na dovolenou a příplatky za práci o víkendech a svátcích. Tím se zaměstnavatelům zvednou náklady a naroste administrativa.

Zaměstnavatelé se proto budou snažit dohodáře omezit. Například tím, že jejich práci přerozdělí mezi ostatní zaměstnance nebo najmou více osob samostatně výdělečně činných. Jen necelá pětina zaměstnavatelů v průzkumu Hospodářské komory uvedla, že změny nebudou mít žádný dopad na zaměstnávání pracovníků na dohody.

Podle šetření Hospodářské komory práci na dohody poskytuje 93 procent zaměstnavatelů. Přizpůsobit se novým pravidlům tak bude muset přes 250 tisíc zaměstnavatelů. Z průzkumu dále vyplývá, že nejčastěji na dohodu pracují studenti, senioři a matky na rodičovské. „Dohody zmírňují nedostatek pracovníků na trhu práce a umožňují studentům získat pracovní zkušenosti, seniorům zachovat si psychické i fyzické zdraví a pocit užitečnosti ve společnosti a matkám na rodičovské udržet si znalosti z oboru, což přispívá k jejich vyšším výdělkům po návratu z rodičovské,“ řekla viceprezidentka Hospodářské komory Jana Havrdová.

Řada sektorů se bez dohod neobejde, jsou používány třeba na sezónní práce v zemědělství nebo cestovním ruchu. Přerozdělování práce mezi zaměstnance přitom může snížit míru specializace pracovníků, a tedy i produktivitu práce. Není přitom ani jisté, zda firmy budou schopné nahradit pracovníky na dohody osobami samostatně výdělečně činnými, což bude limitovat další rozvoj podniků,“ uvedl viceprezident Hospodářské komory a prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: Hospodářská komora

Související

práce
Zahraniční Klimatické změny

Klimatické změny ohrožují zdraví více než 70 procent pracovníků

Letiště_České_Budějovice_(04)
Domácí

Českobudějovickému letišti utíkají zaměstnanci. Musí si nadělávat přestávky

21543910_2000134476886642_7013616742749957112_o
Ekonomika

Zaměstnanci Kovosvitu nedostali výplaty, část společnosti jde do konkurzu

profimedia-0862324835
Domácí

Jurečka brzy představí novelu zákoníku práce