sobota 4. května 2024

Českobudějovickému letišti utíkají zaměstnanci. Musí si nadělávat přestávky

Necelá polovina zaměstnanců českobudějovického letiště podala během loňska a letoška výpověď. Případ se bude řešit i na jihočeském hejtmanství.

Letiště_České_Budějovice_(04)

Českobudějovické letiště zažívá hromadný exodus zaměstnanců.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Českobudějovické letiště zažívá hromadný exodus zaměstnanců.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Během jednoho roku Jihočeské letiště v Českých Budějovicích přišlo o zhruba 40 procent zaměstnanců a další z nich výpověď zvažují. O to, co je k tomu vede, se bývalí pracovníci rozepsali v otevřeném dopisu, který adresovali vedení Jihočeského kraje, jako zřizovateli letiště. V něm se píše o ignoraci potřeb zaměstnanců ze strany vedení společnosti, zejména po nástupu současného ředitele Ivana Trhlíka do funkce a zejména o porušování zákoníku práce.

Jak potvrzují i současní zaměstnanci, kteří vstoupili do odborové organizace Letiště Karlovy Vary, protože na jihu Čech odbory nefungují, jde zejména o krátce přestávek na jídlo a oddech. Ty by navíc měly být započítávány do pracovní doby, kdežto vedení budějovického letiště po zaměstnancích chtělo, aby si tyto pauzy nadělávali. Dalším problémem je údajně zvyšování mezd, které neprobíhalo podle dosažené kvalifikace pracovníků.

Vedení Jihočeského letiště se k problému zatím oficiálně nevyjádřilo. Podle zjištění Českého rozhlasu však ředitele Ivan Trhlík veškeré stížnosti zaměstnanců odmítá. Jasněji by mohlo být po zítřejším jednání odborů Letiště Karlovy Vary, které se za jihočeské pracovníky postavily a českobudějovického hejtmanství.

Autor: Jan Skala

Související

Jihočeské letiště České Budějovice
Domácí

Z Budějovic se v zimě bude létat do Egypta

Plán výstavby akvaparku v Českých Budějovicích.
Domácí

Jihočeši se dočkají nového akvaparku

Benešova vila
Domácí Tipy na výlety

Benešova vila bude od května přístupná šest dní v týdnu

Obec Kaplice a trasa obchvatu
Domácí

Kapličané se konečně dočkají obchvatu. Centrem už nebudou jezdit náklaďáky